Атанасовден е!

0
Църквата чества Св. Атанасий Велики
Църквата чества Св. Атанасий Велики Снимка: Bgicons

Църквата чества Св. Атанасий Велики

Днес Българската православна църква почита Свети Атанасий Велики. Той е роден през 295 година. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Църквата е установила двукратно честване на св. Атанасий Велики - в деня на смъртта му - 2 май, известен като летен Атанасовден и на 18 януари съвместно със Свети Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

Според народния календар празникът се нарича Зимен Атанасовден и Среди зима. Поверията гласят, че светецът прогонва зимата. От този ден тя постепенно отстъпва на топлото време. Свети Атанасий, който е покровител на снеговете и ледовете, се изкачва в планината с белия си кон, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”.

В някои райони на страната вярвали, че на този ден се ражда чумата. За да се предпазят от опасната болест, принасяли в жертва черна кокошка. От нея приготвяли обредно ястие и раздавали от него, заедно с обреден хляб. Атанасовден се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Тина, Тинка, Таню, Таска и техните прозиводни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари