Тренд: 6 партии са сигурни за новия парламент

0
6 партии са сигурни за предстоящия парламент, а две политически формации са на ръба
6 партии са сигурни за предстоящия парламент, а две политически формации са на ръба Снимка: Ладислав Цветков / bTV

ГЕРБ води с 5 на сто на ПП, а ИТН и Български възход са около прага от 4 на сто за влизане в НС

6 партии са сигурни за предстоящия парламент, а две политически формации са на ръба. Това е един от изводите от изследването „Нагласи на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации (август 2022)“ на агенция „Тренд“, отбеляза СЕГА.

През август месец се отчита лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19,6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24,4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10,6%) и Възраждане (10,3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8,6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец събира подкрепата на 7,3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4,5% сред гласуващите. „Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3,9%. Под 4% остават формацията около Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%).

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Данните са от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Данните са от проучване на „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Умен
    Платените герберастки подлоги от "Тренд"! И на предните избори даваха 10% преднина на ОПГ ГРОБ=ДПС! Всички видяха какво стана! Истината е в ДБ и ПП!
  • 0
    1
    ...
    господ да ни е на помощ с герб и пп отпред.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари