Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори

0
Едно от постиженията на 49-ото Народно събрание е настоящият държавен бюджет, коментира народната представителка
Едно от постиженията на 49-ото Народно събрание е настоящият държавен бюджет, коментира народната представителка Снимка: БНТ

Едно от постиженията на 49-ото Народно събрание е настоящият държавен бюджет, коментира народната представителка

ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори и така го обявиха – че избират изборите пред продължаването на разговорите за правителство. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична БългарияАнтоанета Цонева като подчерта, че ПП-ДБ са имали формула как могат да бъдат реализирани следващите години на управление.

Какво искахме ние? Ние искахме един ясен договор в който има ангажименти, има срокове и е подписано от политическите лидери, за да може да има гаранции по него. Това не се получи в рамките на тези преговори. Винаги се бягаше по някакъв начин от твърди ангажименти”, каза тя, като добави, че процесът по ротацията спря в момента, в който се е появила възможността да изгубят контрола върху прокуратура, съд и регулаторите. “Процесът се счупи, когато трябваше конституционните промени да бъдат уплътнени на законово ниво. Страхът беше по-силен от даваните преди това обещания”, добави тя.

Според нея отношението към избрания от президента за служебен премиер Димитър Главчев ще се формира през избора на министри на вътрешните работи и електронното управление, тъй като те имат най-голямо отношение към честното провеждане на парламентарните избори.

Като човек, който много фокусирано се занимава с темата за честността на изборите, смятам, че това ще е основният репер за нашето отношение. А и трябва да се подчертае, че основната задача на служебния кабинет е да проведе честни и свободни избори”, заяви тя пред БНТ.

Антоанета Цонева изтъкна като едно от предимствата на промените в Конституцията факта, че Народното събрание няма да се разпуска през следващите месеци и ще функционира пълноценно, докато не се избере ново. Това ще позволи служебният кабинет ще бъде подлаган на парламентарен контрол.

Това е изключително важен елемент от промените, защото след като бъде конституиран новият министерски съвет, на практика ежедневно ще бъде контролиран от българския парламент. Досега нямаше такава възможност в българската практика и това наложи да предприемем тези промени”, допълни тя.

Получи се така, че ние започнахме в един момент да функционираме в полупрезидентски режим в който президентът назначаваше служебни кабинети, които излизаха много отвъд своите ангажименти. Видя се, че Конституцията в България, написана по този начин, не може да издържи на такъв тип политически кризи и турболенции на каквито бяхме свидетели”, каза още Цонева.

Депутатът от ПП-ДБ през изминалите девет месеца статистиката сочи над 2000 парламентарни въпроса и около 90 питания и много изслушвания с премиер и министри в парламента, за да дадат отговори. Според нея едно от постиженията на 49-ото Народно събрание е настоящият държавен бюджет, благодарение на който до този момент МРРБ е подписал над 450 споразумения с повече от половината български общини – над 1 млрд. лева инвестиции.

Това са ремонти на пътища, канал и водоснабдяване, проектиране и т.н. Това е най-голямата инвестиционна програма и насочване на средства за последните 25 години”, допълни Антоанета Цонева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До 3
    Нещо като изблици на ревност ли долавям ??
  • -1
    3
    Бацко, N2, Идиото!
    Знаеш от опит като как е шиши да ти го вкара или имаш познат(и), усетили "мазното" нещо си? А кака Антоанета - без коментар за такива предатели - шорошки подлоги! Анадънму, бацко с онодения "мазно" г.з?А
  • -5
    2
    Копейка 1
    Друго е Шиши като ти го вкара в дъртия мазен гъз, нали, гнидо рушлямска!
  • 3
    1
    Шиши
    МЪЛШИ ФАШИСТКИ ПЪПЪДЪЕБА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари