СЗО не изключва появата на нов, по-заразен вариант след Омикрон

0
Очаква и бум на респираторните заболявания през пролетта заедно с ковид
Очаква и бум на респираторните заболявания през пролетта заедно с ковид Снимка: архив

Световната здравна организация предупреди и за опасност от едновременно разпространение на коронавируса и други респираторни заболявания през пролетта

По-заразният вариант на коронавируса Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, но остава "опасен вирус", особено за неваксинираните.

Генералният директор на Световната здравна организация съобщи, че повече от 90 страни по света все още не са изпълнили целта си 40% от населението им да е имунизирано, а над 85% от хората в Африка са само с една поставена доза ваксина, предава БНТ.

На редовен брифинг на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта, че повечето хора, постъпили в болница след заразяване с COVID-19, не са били ваксинирани.

Той не изключи появата на нов, по-заразен и по-смъртоносен вариант след Омикрон.

Световната здравна организация също така предупреди, че има опасност през пролетта коронавирусът да се разпространява едновременно с други респираторни заболявания и призова страните да се подготвят, предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Техническият ръководител на СЗО за КОВИД-19 Мария Ван Керхов подчерта на пресконференция вчера, че подобен сценарий е възможен на фона на разпространението на други респираторни заболявания, като грипа, които се разпространяват през пролетта.

През последната седмица СЗО отчете над 15 милиона случая на КОВИД-19 по света, най-големият брой за седем дни от началото на пандемията. Това се дължи на разпространението на варианта Омикрон, подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Седмичният брой на починалите от коронавируса обаче остана относително стабилен, на средно равнище от 48 000 души. Броят на хоспитализациите нараства в повечето страни, но не е достигнал равнището от предишни вълни. Това може да се дължи на по-малко тежкия вариант Омикрон, или на широкоразпространения имунитет от ваксинация или предишно заболяване, добави генералният директор. "Нека бъдем наясно: макар че Омикрон причинява по-малко тежко заболяване от Делта, той остава опасен вирус, особено за тези, които са неваксинирани", подчерта той.

СЗО постоянно предупреждава, че големият брой на случаите подлага здравните системи на голямо натоварване, припомня Синхуа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Истината, къде е?
    Погледнах в Гугъл за световната пандемия от инфлуенца – испански грип, който сега го прекарваме предимно леко, почти на крак. Та инфлуенцата започва от САЩ и Европа и завладява целия свят. Началото й е през януари 1918 година, а краят й – декември 1920 г. Има данни за брой заболели и починали, снимки на хора с маски и различни забрани. Една от причините за разпространението е увеличеното пътуване на тогавашните хора по света. Днес, 100 години по-късно, управлението на пандемията, медицинско, икономическо и политическо, е просто един хаос на неадекватността им.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари