СЗО към Русия: Спазвайте стриктно препоръките за производство на ваксината за Ковид-19

0
Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини от септември
Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини от септември

Световната здравна организация (СЗО) призова Русия да следва издадените препоръки за производството на ефективни и безопасни ваксини.

Това става, след като Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини за Ковид-19 от септември и до 2021 г. на пазара ще се предлагат по „няколко милиона дози” месечно.

Според руските здравни власти една от ваксините, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология, вече е в напреднал етап на клинични тестове и скоро ще получи държавен лиценз за производство.

По този въпрос СЗО заяви, че всички потенциални ваксини за Ковид-19 трябва да преминат през съответните процедури, преди да бъдат пуснати в продажба.

„Има установени практики и публикувани инструкции”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

„Всяка ваксина за тази цел трябва, разбира се, да е преминала през всички тестове и изпитания, преди да получи лиценз за продажба”, допълни той. „Понякога изследователите твърдят, че са открили нещо, което разбира се е чудесна новина. Но между това да осъществиш пробив в разработката на ваксина, която работи и да преминеш през всички фази има голяма разлика”.

До момента в Световната здравна организация няма постъпила официална информация, че ваксина срещу болестта Ковид-19, причинена от коронавируса, може да бъде регистрирана в Русия в близко бъдеще.

СЗО изхожда от това, че всяка ваксина трябва да премине необходимите тестове в съответствие с правилата, преди да бъде лицензирана.

„Ако имаше нещо официално по тази тема, тогава нашите колеги от Регионалното бюро на СЗО за Европа, разбира се, щяха да разберат за това”, каза Линдмайер.

Руският фонд за преки инвестиции очаква ваксината му за Ковид-19 да бъде регистрирана в рамките на 10 дни. Това съобщи в понеделник председателят на фонда Кирил Дмитриев.

Той подчерта, че в случай на регистрация на ваксината в рамките на следващите 10 дни, Русия ще изпревари не само САЩ, но и всички други страни.

По-рано министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко заяви, че клиничните изпитвания на друга ваксина, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология към Министерството на здравеопазването на Русия, са приключили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари