Свилен Максимов: Осъдих НАП за 1 лев - на толкова оценявам професионализма им

3
Аз не съм завел делото, за да искам пари, изкарвам си ги, заяви русенският бизнесмен
Аз не съм завел делото, за да искам пари, изкарвам си ги, заяви русенският бизнесмен Снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Русенският бизнесмен и собственик на „Нетуъркс“ Свилен Максимов осъди НАП за 1 лев заради неправомерния теч на лични данни през юли м.г.

Обезщетението е присъдено за претърпени неимуществени вреди, заради изтичането на личните му данни при хакерската атака на 15 юли миналата година, отсече Административният съд в Русе.

Оказа се, че мои данни са пуснати, включително и на фирмата сметки и т.н. Съвсем естествено си потърсих правата, всеки би го направил“, обясни бизнесменът пред БРЯГНЮЗ.

Според него не е въпросът защо е завел дело за 1 лев срещу НАП, а защо толкова малко хора са си потърсили правата по съдебен ред за този теч на данни. „Единият лев е символичен, не за моята щета, а това е професионализмът на НАП, така го оценявам – на 1 лев“, поясни Максимов.

Той поясни, че не разчитам НАП да му плащат заплатата, а да си оправят професионализма.

Аз не съм завел делото, за да искам пари, изкарвам си ги. Но когато държавата работи, всички можем да изкарваме пари. Когато държавата не работи и определени фирми печелят държавни поръчки, когато начинът на правене на бизнес стане както сме свидетели напоследък – тол системата, магистрали, всичко… Когато това е начинът на правене на бизнес, нито аз, нито вие ще сме добре“, обясни собственикът на „Нетуъркс“.

Той обясни, че след безпрецедентния теч на лични данни от масивите на НАП е сменил личната си карта, но щетата за фирмата му вече е направена.

Аз се притеснявам най-вече от това, че организирани престъпни групи, срещу едни 500-1000 лева могат да добият данните на 1 млн. граждани и да си изберат такива с по-голяма наличност в банковите сметки, и да му отвлекат примерно, детето. Това е реалното мое притеснение. Естествено, че се притеснявам и за себе си за такива неща, в такава държава живеем, ако живеем в Германия, тава нещо няма как да стане. Всеки може да избяга в чужбина, факт е, че вече 30% от населението избра да не живее в България. И аз мога да го направя още утре, но това не е решението.

Мисля, че правилното решение е всички като граждани, да се организираме и да принудим и управляващите, и политиците, и цялата администрация на държавата да работят професионално. Не съм убеден изобщо, че държавна структура работи професионално. Можем да накараме държавата да работи по всички фронтове - това което се случва в София на протестите е само единия фронт. Делото, което съм завел срещу НАП е друг фронт, по всички възможни начини, а те са хиляди. Това става с гражданска позиция, не става като седнем във Фейсбук и пишем“, категоричен е Максимов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари