Световната банка предоставя нова помощ на Украйна в размер на 2 милиарда и половина долара

1
Най-новото финансиране по проекта на Световната банка за публични разходи за Украйна повишава общата сума до 20,6 милиарда долара
Най-новото финансиране по проекта на Световната банка за публични разходи за Украйна повишава общата сума до 20,6 милиарда долара Снимка: Getty Images

Най-новото финансиране по проекта на Световната банка за публични разходи за Украйна повишава общата сума до 20,6 милиарда долара

Световната банка обяви в петък 2,5 млрд. долара допълнително безвъзмездно финансиране от Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) в подкрепа на бюджета на Украйна и поддържане на основните услуги в страната, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Най-новото финансиране по проекта на Световната банка за публични разходи за административния капацитет в Украйна (РЕАСЕ) повишава общата сума до 20,6 милиарда долара и ще подкрепи заплатите в основни държавни служби и сектори като здравеопазване и образование, като същевременно позволява на Киев да изплаща пенсии и да подкрепя вътрешно разселените украинци.

"Една година след инвазията на Русия в Украйна светът продължава да е свидетел на ужасяващите разрушения, нанесени на страната и нейния народ", посочи президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

Той каза, че 18,5 милиарда долара от общо мобилизираните средства вече са били изплатени, достигайки до повече от 12 милиона украинци.

Допълнителното финансиране беше обявено ден, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че Вашингтон подготвя допълнителни 10 милиарда долара икономическа помощ за Украйна и призова Международния валутен фонд да организира програма за заеми за Украйна.

Украйна се надява на многогодишен пакет финансова помощ от МВФ за 15 милиарда долара.

Финансирането, подпомагано от Световната банка по програмата РЕАСЕ, е създадено за минимизиране на риска от корупция. Световната банка прехвърля средства за покриване на разходите на Украйна месец след извършването им, след като е проверила, че парите са отишли при държавни служители, пенсионери и други получатели.

Последните средства от USAID ще бъдат прехвърлени на правителството на Украйна, след като Световната банка потвърди допустимите разходи.

Общо 20,6 милиарда долара спешно финансиране идва от ангажименти и обещания от Съединените щати, Великобритания, Нидерландия, Испания, Норвегия, Германия, Канада, Швейцария, Швеция, Дания, Австрия, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия, Белгия и Япония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари