Украйна иска финансова помощ, за да плати заплати и пенсии

2
Забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери
Забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери Снимка: БТА / АП

Забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери

Правителството на Украйна е изправено пред перспективата да забави изплащането на пенсиите и заплатите на държавните служители, ако ключовата западна финансова помощ не бъде одобрена скоро, каза вицепремиерът Юлия Свириденко пред в. „Файненшъл таймс“, цитиран днес от Ройтерс.

След началото на руското нашествие през февруари 2022 г. Киев насочва всичките си приходи към отбраната и разчита на чужда подкрепа, за да покрие всичко – от пенсии до социални плащания.

Ключови финансови пакети, включително 50 милиарда евро (55,54 милиарда долара) от Европейския съюз, са блокирани в Брюксел и Вашингтон. „Подкрепата на партньорите е изключително важна“, каза Свириденко пред вестника. „И тя ни трябва спешно“.

Вицепремиерката поясни, че забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери, предаде БТА.

Властите в Киев се надяват на незабавно инжектиране от чужбина на 18,5 милиарда евро и повече от 8 милиарда долара, за да се помогнете за следващото покриване на годишния бюджетен дефицит от 43 милиарда долара.

Свириденко каза за „Файненшъл таймс“, че се надява финансирането от ЕС да бъде одобрено през февруари и получено през март 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    11
    Асан
    До тогава кучета ги яли
  • 0
    10
    Спонсор
    Няма да откажа и на ИЛАШЧУК да не я ОБИДЯ!
  • 2
    9
    Спонсор
    Първо; СТАЛИН е ГРУЗИН ЕЦ! Ладите в България още вървят! А кара ли ня кой и кой ПОЛСКИ ФИАТ- НИКОЙ! Полякините са отделен въпрос! А в ИСПА НИЯ половината грузинци са с фалшиви документи!
  • 9
    8
    Тони
    Тия нямат срам ,оръжие ,пари,храни ами да прати Зеленска на Дунав мост да работи
  • 6
    7
    Aĺex
    Напомня ми територията през деветдесетте! Но у нас нямаше война! А те имат АДМИНИСТРАЦИЯ КОЛКОТО У НАС В МОМЕН ТА! НЯМА ЛИ ДА Я УВЕЛИ ЧАТ? Иначе нямя да са ЕВРОАТЛАНТИЦИ и НАТО ВЦИ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари