Суперхапче унищожава холестерола в организма

0
Суперхапче унищожава холестерола в организма
Снимка: lekar.bg

Американски учени от университета „Джон Хопкинс” в Мериленд са създали революционно лекарство, което предпазва от най-разпространените сърдечно-съдови заболявания. Според създателите препаратът намалява и дори напълно премахва лошия холестерол, който е основна предпоставка за развитието на заболявания като атеросклерозата. Този холестерол се отлага по вътрешния слой на артериите, води до запушването им и намалява притока на богата на кислород кръв към сърцето и мозъка. Атеросклерозата води до инфаркт или инсулт, които са причинители номер едно на смъртните случаи по света.

Изследователи са тествали лекарството върху мишки, които приемали храна с високо съдържание на мазнини, за да развият коварното заболяване. Хапчето напълно елиминирало натрупването на холестерол в жизненоважни области на тялото. "Цялата сърдечно-съдова система се повлиява положително от медикамента”, твърди българката Екатерина Пешева, говорителка на „Джон Хопкинс”.

Според учените следващата стъпка е да се установи дали медикаментът има странични ефекти върху човешкия организъм. Хапчето ще е напълно готово до 5 години. То ще бъде използвано за лечение на хора, родени с малформации на сърдечния мускул и със сърдечна недостатъчност.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари