Pfizer обяви "изключителен ефект" на хапчетата срещу COVID-19

0
Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка Paxlovid, се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно
Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка Paxlovid, се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно

Лекарството намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт от Covid-19 при възрастни

Изпитването на експерименталното антивирусно лекарство на Pfizer Inc (PFE.N) за COVID-19 беше спряно предсрочно, след като беше доказано, че лекарството намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт от Covid-19 при възрастни, изложени на риск от развитие на тежко заболяване, съобщи компанията, цитирана от Reuters

Резултатите изглежда надминават тези, наблюдавани при хапчето на Merck молнупиравир, за което беше показано миналия месец, че намалява наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с Covid-19, също с висок риск от сериозно заболяване, уточнява агенция Фокус. 

Пълните данни за изпитването все още не са налични от нито една компания.

Pfizer заяви, че планира да предостави междинни резултати от изпитването за своето хапче, което се дава в комбинация с по-стар антивирусен препарат, наречен ритонавир, на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) като част от искането за разрешение за спешна употреба, подадено през октомври.

Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка Paxlovid, се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно.

Планираният анализ на 1219 пациенти в проучването на Pfizer разглежда хоспитализациите или смъртните случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен COVID-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване или по-напреднала възраст.

Установено е, че 0,8% от тези, получили лекарството на Pfizer в рамките на три дни след появата на симптомите, са били хоспитализирани и никой от тях не е починал до 28 дни след лечението, в сравнение със степента на хоспитализация от 7% за пациентите с плацебо. Имало е и седем смъртни случая в групата на тези, приели плацебо.

Процентите са сходни за пациентите, лекувани в рамките на пет дни от симптомите - 1% от лекуваната група е хоспитализирана, в сравнение с 6,7% за групата на плацебо, която включва 10 смъртни случая.

Антивирусните лекарства трябва да се дават възможно най-рано, преди инфекцията да се развие, за да бъдат най-ефективни. Merck тества лекарството си в рамките на пет дни след появата на симптомите.

„Видяхме, че имаме висока ефикасност, дори и да са минали пет дни след лечението на пациент... хората може да изчакат няколко дни, преди да получат тест или нещо подобно, а това означава, че имаме време да лекуваме хората и наистина има полза от гледна точка на общественото здраве", каза Аналиса Андерсън, ръководител на програмата Pfizer, пред Reuters..

Компанията не описва подробно страничните ефекти от лечението, но казва, че нежеланите реакции са се случили при около 20% от пациентите, лекувани и с плацебо.

„Тези данни предполагат, че нашият орален (за пиене през устата-бел.ред.) антивирусен препарат, ако бъде одобрен от регулаторните органи, има потенциала да спаси живота на пациентите, да намали тежестта на инфекциите с Covid-19 и да премахне до девет от десет хоспитализации“, каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла в изявление.

Pfizer заяви, че в момента очаква да произведе повече от 180 000 опаковки до края на 2021 г. и поне 50 милиона опаковки до края на 2022 г., от които 21 милиона ще бъдат произведени през първата половина.

„В момента въвеждаме допълнителен капацитет и с нетърпение очакваме да актуализираме тези числа през следващите седмици“, казаха от компанията.

Експертите по инфекциозни болести подчертават, че предотвратяването на Covid-19 чрез широко използване на ваксини остава най-добрият начин за контрол на пандемията, но само 58% от американците са напълно ваксинирани,.а достъпът до ваксини в много страни по света е ограничен.

Лекарството на Pfizer, част от клас, известен като протеазни инхибитори, е предназначен да блокира ензим, от който се нуждае коронавирусът, за да се размножи.

Молнупиравир на Merck има различен механизъм на действие, предназначен да въведе грешки в генетичния код на вируса. Merck вече продаде милиони от хапчето, одобрено тази седмица от регулаторите на Обединеното кралство, на Съединените щати и други. Прочетете още

Великобритания заяви по-рано този месец, че е осигурила 250 000 курса на антивирусното лекарство на Pfizer.

Pfizer също така проучва дали неговото хапче може да се използва от хора без рискови фактори за сериозен Covid-19, както и за предотвратяване на коронавирусна инфекция при хора, изложени на вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари