„Уолстрийт Джърнъл“ сензационно: Евтино хапче изглежда спира вируса

0
"Флувоксаминът" има противовъзпалителни свойства, въпреки че учените все още не са сигурни как точно действа срещу вируса
"Флувоксаминът" има противовъзпалителни свойства, въпреки че учените все още не са сигурни как точно действа срещу вируса

Лечението на вируса може да е по-близо, отколкото се предполага.

Леснодостъпен антидепресант помага при лечението на вируса, според ново проучване, пишат Wall Street Journal и други медии в САЩ като CNN и Форбс.

Не става въпрос за търсене на сензация.

Заразените с инфекцията, които са приемали флувоксамин в хода на тяхното лечение, са били много по-малко застрашени от хоспитализация, отколкото тези, които не са приемали лекарството. Информацията идва от най-голямото клинично проучване, изучаващо ефекта на антидепресанта върху вируса, предаде Блумбърг ТВ, цитирайки Уолстрийт Джърнъл.

Флувоксамин принадлежи към клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин или SSRI. Обикновено се използва за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство и се предписва и за депресия. Използван от десетилетия, флувоксаминът е доказано безопасен и струва около 4 долара, посочва един от водещите изследователи в проучването и професор по здравни науки в университета Макмастър в Хамилтън Едуард Милс.

Той поясни, че ниската цена и широката разпространеност на флувоксамин го правят убедителна алтернатива на други видове лечение на вируса, включително терапия с моноклонални антитела, които са скъпи и изискват вливане. Друго лечение, експерименталното хапче молнупиравир на Merck & Со. и Ridgeback Biotherapeutics LP, ще струва на правителството на САЩ около $700 на курс в страната.

„И за бедните, и дори за богатите страни това е чудесен вариант“, подчерта д-р Милс за флувоксамина.

Минали изследвания показват, че флувоксаминът има противовъзпалителни свойства, въпреки че учените все още не са сигурни как точно действа срещу вируса, отбеляза медикът.

Лекарството може да помогне за притъпяване на безконтролното възпаление, което може да причини тежко заболяване при вируса, изтъква той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари