Стъпка по стъпка: Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

1
COVID-19 не е присъда, а вирус, с който имунната ни система има капацитета да се справи, особено ако сме здрави хора, които нямат придружаващи заболявания
COVID-19 не е присъда, а вирус, с който имунната ни система има капацитета да се справи, особено ако сме здрави хора, които нямат придружаващи заболявания Снимка: iStock

Всички започваме, дори и несъзнателно, да се притесняваме, замисляме и обследваме сами за симптоми, след като чуваме за постояннно растящия брой заразени на дневна база. И това е съвсем в реда на нашата човешка природа - да се страхуваме от неизвестното, да се тревожим за здравето на близките ни

Но преди всичко, ще призовем за едно и то е спокойствие! Да, звучи лесно да се каже и трудно да се направи, но паниката не води до нищо добро, тя ни пречи да взимаме рационални решения и също е отговорна за част от хаосът, на който сме свидетели в последните дни, пише Edna.bg

Без презапасявания с лекарства, без самолечение със силни медикаменти, без страх от всеки лек симптом. Защото COVID-19 не е присъда, а вирус, с който имунната ни система има капацитета да се справи, особено ако сме здрави хора, които нямат придружаващи заболявания.

Вярно е, че делът на хората у нас с придружаващи заболявания не е никак малък, както и че населението ни е застаряващо, а това поставя много хора в рисковата група, но това, че по една или друга причина попадате там, също не означава, че ви предстои нещо много тежко. Тези случаи, разбира се, трябва да се наблюдават доста по-внимателно, задължително от личен лекар, който познава добре медицинската история на своя пациент. 

Но нека се насочим към съветите на специалистите как да действаме, ако имаме съмнение, че сме заразени с коронавирус:

1. Изолирайте се вкъщи - първото и най-важно нещо, което трябва да направите, когато почувствате грипоподобни симптоми, е да уведомите прекия си ръководител (ако все още ходите на работа в офис и се срещате с колегите си) и да останете вкъщи. 

2. Изолирайте се от близките си в рискова група - ако е възможно, изfлорайте се от членовете на семейството си, които попадат в рисковата група. Ако няма как да останете сами в дома си или на друго място, поне се изолирайте само в една стая  -ако всичко това е възможно, разбира се. Ако имате малки деца, помолете партньора ви да поеме основно грижите за тях.

3. Потърсете незабавно личния си лекар - важно е да не се самолекувате, да не си предписвате сами лечение, което е прилагано на ваши близки и познати, да не чакате да се влошите. Свържете се веднага с личния ви лекар и слушайте неговите съвети и предписания.

4. Не започвайте прием на антибиотик по ваше решение - Както при всички вируси, така и коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание и ако наистина има нужда, за да не се стигне до антибиотrчна резистентност или нежелани странични реакции за организма.

5. Почивайте си, пийте много течности - оставете на тялото си време да се възстанови, яжте прясна храна, пийте повече вода и чайове, почивайте повече и знайте, че този вирус е нормално да ви държи около 2 седмици. Не се притеснявайте, ако симптомите не изчезнат за 2-3 дни.

6. Ако изпитвате тежки симптоми като задух, болки в гърдите и гърба, потърсете спешна лекарска помощ - има симптоми, които не бива да се пренебрегват и в такива случаи не е добре да оставате и да се лекуват вкъщи. Наблюдавайте състоянието си постоянно и ако усетите рязко влошаване, задух и болки, обадете се на телефон 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари