„Еколози“ обсъдиха напредъка на Водния цикъл в Русе

0
Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди качеството на въздуха в града
Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди качеството на въздуха в града

Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди качеството на въздуха в града

В понеделник бе проведено заседание на Обществения съвет по околна среда в Русе. Обсъдени бяха дейността на брикетената фабрика в Източна промишлена зона, напредъкът по Водния цикъл и работата на станциите, следящи качеството на въздуха.

В срещата участва Иван Тончев, представител на фабриката, който обясни, че е налично инвестиционно намерение за преместване на производството.

На улица „Потсдам“ предстои да се извършва единствено складова и пакетираща дейност. При разговор с РИОСВ Русе е поет и ангажимент разтоварването да се случва само на закрито, за да не се стига до запрашаване в района. Затова се извършва и периодично миене на площадката. Тончев и членовете на съвета се споразумяха за организиране на ден на отворените врати и следващата им среща да бъде на място във фабриката.

Драгомир Друмев, представител на ВиК-Русе, внесе яснота относно дейностите по Водния цикъл. Големият проект е разделен на 5 лота, като първият, включващ кварталите Средна кула и Долапите, е приключил на 18 декември и влиза в едногодишен период на изпитания преди издаване на разрешение за ползване. До 5 декември се очаква да завърши реконструкцията и подмяната на съществуващи довеждащи магистрални водопроводи в участъците между КАТ Русе и бул. „Гоце Делчев“.

Лотът, който включва подмяна с чугунени тръби на водопроводите в Централна градска част, е с напредък 75% и се очаква да завърши в началото на февруари. По същото време трябва да приключат и всички дейности по I етап – изграждане на големите колектори на улица „Яребична“, „Тулча“, булевард „България“, „Христо Ботев“ и свързването им. Най-късно се очаква да приключи Етап II на проекта – през април следващата година. Той обхваща ремонти на главни и второстепенни водопроводни клонове, захранващи целия град.

Членовете на Обществения съвет зададоха въпроси и относно автоматичната станция за измерване чистотата на въздуха, намираща се в двора на помощно училище "Петър Берон". През юли тя бе дооборудвана с автоматична газанализаторна система за непрекъснато измерване на бензен и летливи органични съединения (толуен, етилбензен, ксилени: орто, мета- пара- циклохексан, стирен). Работата ѝ се следи от експертите в отдел „Екология“, като от въвеждането в експлоатация не са отчетени превишения на стойностите. Зам.-кметът Димитър Недев подчерта, че в момента тече интеграция, която ще позволи данните да се публикуват на сайта на Община Русе и да бъдат достъпни за всички граждани.

Относно управлението на отпадъците Недев допълни, че Община Русе подготвя предложения за законови изменения, които да позволят на местната администрация да контролира недобросъвестните търговци. По закон тяхно задължение е да изхвърлят разделно отпадъците си, като осигурят периодичното им извозване или разполагането на собствени съдове. На много места обаче това не се случва и служителите изхвърлят излишното от дейността на търговските обекти в контейнерите за битов отпадък от домакинствата. С промяната се цели да се въведат механизми, така че да намалеят случаите на препълнени контейнери и невъзможността русенци да ги ползват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    до 5
    Защото в София има кой да работи в IT фирми, а тука най-много "работник сглобяване на детайли".
  • 4
    6
    Гост
    И пак тази хубава книжовнославянска дума ЛОТ. Купете си един речник!
  • 5
    5
    Гост
    Как в София отварят все ИТ фирми със заплати по 8-10 000 лв, а в Русе все някакви прашни и миризливи заводи?
  • 8
    4
    Пенчо
    ако бях японец отдавна да съм си теглил ножа. и понеже не съм, а съм един червен боклук ще теглите вие
  • 7
    3
    Париж - Нисово - Милано - Ню...
    Eвала, кмете! Най-после един свестен и кадърен човек се намери да седна на кметското място и да превърне бедния ни градец в ГРАД, равен на големите градове София, Букурещ...За пръв път русенци се чувстват равнопоставени с гражданите на света, пътувайки от къщи до работа и обратно /по оставените за тази цел само 2-3 възможни маршрута за целия град /с часове. Така усещат истинската космополитност, която доскоро нямаше как да усетим. Така например в часовете между 16.30 - 18.00 ч да пропътуваш от Центъра до Чародейка, Дружби или Здравец е просто "европейска работа", а да спреш в кръговото пред КАТ в изчакване да завиеш е просто уникално. Браво, Пена! Ти си!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари