Спелеолози: В Перник ще се похарчат 2 милиона лева безсмислено

0
В момента ВиК стратези мерят дебита на Струма по абсурден начин, твърди екипът, който проучва карстовите води в региона
В момента ВиК стратези мерят дебита на Струма по абсурден начин, твърди екипът, който проучва карстовите води в региона

Регионалното министерство ще похарчи 1.89 млн. лв. за безсмислена тръба на река Струма в Перник, твърдят спелеолозите, които проучват карстовите води около Перник в опит да намерят алтернативен водоизточник за язовир Студена.

Те алармират и че в момента се мери дебитът на реката по допотопен начин, който размътва водата надолу по другите извори.

Ето какво разказва екипът на известния природозащитник Атанас Русев:

"Вчера 21.12.2019 г. от стратезите на проекта "ТРЪБАТА" бяха започнати проучвателни дейности (всъщност тръбите ще са 2, защото явно няма къде да си шитнат тръбите с малък диаметър). Оказа се че всичко това се прави, за да измерят дебита на р. Струма и след това дебита на извора Врелото. Но най-интересната част е първобитният метод, по който някой (вероятно ВИК "специалист") им е казал да го направят.

Каква е тяхната методология: Заграждат с бент реката, през бента слагат тръба през която минава цялото количество вода и сега най-удивителното. Под тръбата поставят бидон 1000 литра и засичат за колко време водата ще го напълни. ... Ах този бидон... За всеки малчуган, дори на място, може да измери скороста на потока в тръбата приблизително, след което да сметне обема на водата в тази тръба и за секунди да получи дебита на водата. Изглежда инженерите, които ще строят безсмисленото и ненужно съоръжение "ТРЪБАТА" за 1.89 милиона лева (или по-скоро "2-те ТРЪБИ) са пропуснали началното си образование. Друг озадачаващ факт, е че този дебит "мерят" на място на р. Струма преди тя да е приела притока си от Палакарийския воден канал. Загадка представлява за нас точно каква сметка и какви данни и изводи ще се получат от тези безумни действия. Да започнеш да изграждаш хидро съоръжение с подобни абсолютно некомпетентни предварителни проучвания, за нас говори много".

15 часа по-късно на извора Врелото спелеолозите установяват, че водата е силно размътена. "Това е пряко доказателство за директната връзка на губилищата с извора Врелото (потвърждавано и при опити с оцветители). Изключително важно наблюдение, защото това означава, че водата се движи с голяма скорост, никъде не се задържа (иначе мътилката ще се утаява на тези места) и като цяло системата има изключителна добра проводимост, без загуби, натрупване под земята и т.н.", обяснява Атанас Русев под видеото от Врелото в YouTube. Според него "проектът "ТРЪБАТА" е абсолютно безсмислен и единствено може да навреди върху естествения баланс на карстовите води под земята и да доведе до непредсказуеми и непоправими последствия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари