Служители на МВнР искат да работят на смени заради COVID-19

0
10 са позитивните случаи във Външно министерство
10 са позитивните случаи във Външно министерство Снимка: БГНЕС

Министерството на Екатерина Захариева въвежда нов режим на работа по настояване на дипломатите

Брожения е имало в министерството на външните работи заради режима на работа в условията на пандемия, пише „Сега”. Служители на ведомството, смятащи, че са недостатъчно защитени от COVID-19, са изразили негодуванието си директно пред ръководството на МВнР. И накрая са постигнали известна победа – получили са възможността да работят на смени.

В началото на октомври случаите на заразени с коронавируса в министерството започват да нарастват, което предизвиква силна тревога сред работещите там, разказаха негови служители пред „Сега”. Към края на месеца безпокойството стига дотам, че е пуснато писмо до ръководството на ведомството, подписано от членовете на синдиката на служителите и още 115 служители, сред които са и такива на ръководни длъжности – като директори на дирекции. Дипломатите са обезпокоени, че дори контактните на заразените не са били освободени да работят дистанционно от вкъщи.

От ръководството отстъпват под натиска – министърът Екатерина Захариева подписва заповед на 27 октомври, с която разрешава на работниците и служителите на МВнР да работят по график в домашна среда – иначе казано, на смени. В заповедта, която „Сега” получи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), изрично се казва, че този режим на работа е само временен – от 2 ноември до 30 ноември 2020 г. Захариева нарежда графикът да се направи така, че работещите да се редуват на ротационен принцип за периоди от по една седмица. Има и изключения – дистанционно няма да работят служители, чиито задачи не могат да бъдат изпълнявани от вкъщи. Преценката за това кой попада в тази група се оставя на съответните ръководители.

От обявяването на извънредно положение през март до началото на ноември сред служителите на МВнР са отчетени 10 случая на позитивни за COVID-19, като двама души са били на лечение. Това посочиха от ведомството в отговора си до „Сега” по ЗДОИ. Работещи там обаче твърдят, че са били поне няколко пъти повече, и че липсата на мерки спрямо контактните остава централен проблем.

Наскоро стана ясно, че сред позитивните е зам.-министърът Петко Дойков, който ръководеше щаба срещу разпространението на коронавируса в периода на извънредното положение. По този повод Екатерина Захариева си наложи самоизолация.

От министерството подробно описват предприетите мерки за защита на служителите – забранени са несъществените работни срещи; заседанията с повече от четирима участващи се правят дистанционно; в общите части на сградата на МВнР се носят задължително предпазни средства и се извършва почистване и дезинфекция два пъти дневно и др.

Служители, които са заразени или контактни, трябва да уведомят прекия си ръководител, пише в указанията. За това какво следва после от министерството неясно посочват: „При установени случаи на коронавирус се прилагат и спазват съответните нормативни актове и заповеди на министъра на здравеопазването, като съответните служители следват установените в такива случаи практики на РЗИ, както всички български граждани.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари