Първи регион у нас е извън червената зона на COVID картата

0
Математици прогнозират, че е възможна нова вълна в началото на март
Математици прогнозират, че е възможна нова вълна в началото на март Видео: NOVA

Първи регион у нас излезе от червената зона на COVID картата

А средната заболеваемост в страната ежедневно спада. Това показват данните на Националния център по заразни и паразити болести. На този фон, обаче математици прогнозират, че е възможна нова вълна в началото на март, предаде NOVA

Регионът, който вече излезе от етап 3 е този, в който попадат Пловдив, Пазарджик, Хасково и Кърджали. А прогнозата е до 5 дни още два други района също да се оцветят в жълто. В този цвят Националният план на държавата не предвижда сериозни мерки и ограничения. Първото сериозно разхлабване вече е факт в Пловдив.

Според експерти обаче е възможно връщането на децата в училищата и на студентите в университетите да повиши отново броя заразени. По данни на МОН в клас вече са близо половин милион ученици или над 70%.

В Пловдив, който днес излезе от третия червен етап на картата, редица мерки отпадат. От този петък заведенията ще работят без вечерен час. От понеделник всички ученици се връщат в класните стаи, а болниците подновяват плановия прием.

„Остават в сила мерките, включващи придружители на непълнолетни лица в моловете и изискването за капацитет 50% за обектите.”, заяви Йордан Иванов, областен управител на Пловдив.

Още следващата седмица и тези две ограничения могат да бъдат свалени. ”Дори и след това разпускане на мерките се очаква низходящата тенденция да продължи”, посочи Иванов.

От столичния кризисен щаб обаче засега не предвиждат допълнително разхлабване на мерките. Решението ще зависи от броя на новите случаи в края на седмицата.

Лошото е, че очакваме леко повишение, тъй като знаете учениците от тази седмица ги пуснахме на училище. 06;32 Напълно е възможно, ако наистина увеличението е доста сериозно, да минем отново към ротация на учениците”, посочи Иван Кючуков, областен управител на София.

Според математици връщането присъствено на повечето ученици и студенти ще доведе до нови пикови стойности в началото на март.

„Отново от порядъка на 10 -11 хиляди официално регистрирани. А нерегистрираните умножавайте по 10. Причината да не можем да го избутаме сега до края на февруари е, че просто около един милион и половина души са минали Омикрон, но остават поне 2 милиона, които не са го минали”, категоричен е проф. Огнян Кунчев

Това, което притеснява математиците е, че въпреки постепенното нормализиране на ситуацията, починалите българи остават висок брой, който расте. „Средно сега в момента на ден 85 души умират. А преди една седмица бяха 75”, допълва професорът.

За да проверят защо страната ни е на второ място в света след Перу по брой починали от COVID- 19, здравните власти създадоха нова комисия. Тя ще анализира смъртността в последните две години на база протоколите за лечение в болниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари