Бареков: Здравеопазването няма да издържи този чудовищен натиск

0
Николай Бареков: ковид ще убеди профаните, че съществува
Николай Бареков: ковид ще убеди профаните, че съществува Снимка: Фейсбук

Лошото е, че правителството няма видима стратегия за справяне

Постепенно, но бързо и неизбежно, всички, които не вярват в COVID ще намаляват прогресивно, защото лично ще се уверят, че съществува. Срещата е неизбежна, пише във Фейсбук мрежата Николай Бареков.  

Предполагам в рамките на 6 месеца до март/април. Очаквам “стаден имунитет” по бързата процедура чрез 80% заразени и доста колатерални жертви - хронични болести, изперкване на психиката, интубирани завинаги, издъхнали по социалните домовете, оставени без грижи от болния персонал. Причините са основно в липсата на доверие към властта, традиционната ни балканска простотия и неуважение към правилата и законите, липса на граждански инстинкти и разбира се - бедността с нямането на съществени причини да се грижим за здравето, за храната, напитките, които поемаме в лошо качество и които ни правят рекордьори в света по диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Ние сме нация от невярващи рекордьори по инфаркти и инсулти в Европа, а те са смъртоностни.

Днес доста мои познати ми писаха, че се страхуват и се срамуват от хващане на COVID и ако имат симптоми смятат да ги прикрият като се самоизолират вкъщи и не си правят тест или ходят на работа като прикриват температура и дори кашлицата, заразявайки още десетки. А как ще се лекуват от евентуални усложнения, не знаят. А такива ще имат всички, които не прилагат адекватно лечение - то е сложно, натоварващо организма с химикали и продължително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО под лекарски контрол.

Трябва да започне незабавно и без отлагане, понякога човек си отива за седмица. А първите симптоми често са незабележими. Диагностиката и лечението включва скенер, рентген поне два пъти, кръвни тестове, няколко вида PCR, венозни или орални лекарства като антибиотици, дексаметазон, хидроксихлорохин, атовикуон, Ремдесевир, които се приемат по строга схема, наложително в болница или с наблюдение ежедневно от квалифициран лекар. Малко са късметлиите, които без хапчета антибиотици и десетки други за кръвта, имунитета, фиброзата, антивирусни и т.н ще се оправят сами с аспирин и витамин (предимно до 25 годишните и то не всички). Болестта е коварна, хитра, прикрита, вероломна, атакува непрестанно и има стратегия, дава си почивка от ден-два точно преди да удари фатално. Това е тунингован вирус подобен само на СПИН, но бърз и няма нищо общо с грипа.

Лошото е, че правителството няма видима стратегия за справяне с пандемията на болестта и в икономиката, лута се и сее ежедневно хаос. Хем ги е страх, хем се изкушават да ползват глупаво вируса за краткосрочни политически цели и забъркват още по-голяма каша. Няма и друга резервна институция на стабилност - парламент, президент, армия, МВР, прокуратура, съд - оскандалени и оплюти, а първите две завършващи мандата си с по-голяма или по-малка криза на доверие.

Здравеопазването няма да издържи на този чудовишен натиск. А лекарите са единствените компетентни, квалифицирани и всеотдайни герои, които могат да поемат лидерската роля. Те само си стоят на мястото, но нямат работеща система. Нито водачи, защото всеки излъчен от техните среди водач става скоро за посмешище от досега си с карнавалната гротескна власт. Справка - уважаваният доскоро хирург и шеф на ВМА, когото туриха на плажни кърпи и превърнаха във виц.

Горят лекарите и професорите като разкошни пеперуди на кладата на некомпетентостта и страха на властта. Мнозина хронични и тежко болни ще загубят битката, защото няма да получат адекватна помощ в суматохата. При 1500 души на ден изнемогват лекарите и болниците, а представете си по 15 хиляди още от ноември и декември?! Икономиката ясно ще катастрофира, само с ресторанти, барове и хотели няма как да стане. Масови, фалити и гладомор. Интересно тогава кой ще обвинят невярващите във вируса? Защото аз бих обвинил тях наравно с неадекватните (без)действия на правителството. Разликата е, че аз имам много повече обективни основания и аргументи да не харесвам правителството. Докато вярващите в безумни конспирации не харесват правителството, защото си мислят, че то ги лъже за вируса, за да ги държи под ключ.

Всъщност те, невярващите, работят активно за правителството, което ползва тяхното безотговорно и фриволно поведение и пълни баровете, за да увеличава бройката заразени и да ескалира истерията. Риба се лови в мътна вода, а простоватите няколко милиона са шараните, които ще ловят политиците тази зима. Катастрофата е толкова видима на хоризонта, че несъразмерността на големината и пречи на тълпата да я забележи. Вместо да чете книги и да се образова тълпата на безхаберниците цъка клипчета в YouTube на всякакви шарлатани и пише статуси от амвона на фейсбук професорщината, всъщност профанщината. Но ковидът скоро ще ги излекува от профанщината, а кашлицата и задухът от длъбините на белия им дроб ще им подреди ума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари