Скъпата вода: Недоволство в страната заради по-високата цена и лошото качество

0
Местните се оплакват и от качеството на водата. По думите им тя е жълта
Местните се оплакват и от качеството на водата. По думите им тя е жълта

Цената на ресурса в Шумен е 3,4 лв. за кубик, а дори няма пречиствателна станция

Недоволство в Кърджали, след вчерашното предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на водата. Там увеличението на цената е най-голямо – близо 10%, пише bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента кубик вода в Кърджали е 2,38 лв. След първи януари цената ще е 2,61 лв.

Във Враца плащат над 3 лв. за кубик вода, а след Нова година ще плащат още повече. От 3,16 лв. за кубик, цената става 3,25 лв. Градът е сред населените места, които в миналото, за разлика от сега, са били непрекъснато на воден режим.

Снимка: btvnovinite.bg

Похарчени са над 100 млн. лв., за да подменят водопроводната мрежа. Градът се захранва от язовир „Среченска бара”, който се стопанисва от Вик-Монтана. Така Монтана вече иска от Враца двойно по-висока цена за водата.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-скъпа е водата в Шумен – 3,40 лв. И въпреки че КЕВР разреши цената да се вдигне на 3,53 лв., тя си остава същата, защото в Шумен няма пречиствателна станция и качеството на услугата не се е повишило.

Сметката на Мустафа е 1250 лв. „Тази цена е непоносима. Ние нямаме пречиствателна – защо вдигат? Софиянци плащат 2 лв, 5 лв. да я направят и да се знае”, възмути се мъжът.

„Обществеността в Шумен имат уверението на ръководителя на ВиК - Шумен, че той няма да издаде заповед за повишаване цената, тъй като това, според него, според мен и според хората не е етично”, заяви проф. Стефан Желев – областен управител и председател на ВиК- асоциацията в Шумен.

Снимка: btvnovinite.bg

В Хасково, където водата е с уран и не става за пиене, цената няма да се коригира надолу. „Устата си не можеш да докоснеш до тази вода и не би трябвало, защото тази вода не става за пиене. Много съм разочарована, както и всички хора в тоя град”, заяви Дора Пейкова.

Местните се оплакват и от качеството на водата. По думите им тя е жълта. Цената се качва с близо 10% заради по-високите разходи за пречистване.

„Всяка година се прави подобрение, сега в проекта, който предстои да се направи е предвидена цялостна реконструкция на пречиствателната станция за питейни води, с цел още по-голямо качество на питейната вода, посочи инж. Фахри Мустафа от ВиК-Кърджали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари