Системата НЕ убива: Как живеят деца с тежки увреждания във Франция?

0
В Център на пълен пансион се грижат за тях до живот
В Център на пълен пансион се грижат за тях до живот Видео: NOVA

Един добър пример от Европа и още по-точно - от Франция, страната с една от най-добрите здравни системи в света.

Скрита в тихо селце на 30-на км от градския шум в Париж екип на „Събуди се” надниква зад вратите на една микро система, която не убива, а дава шанс за живот.  Повече от половин век “При най-малките” е една от първите френски асоциации с грижа към хората с тежки увреждания.

В една от структурите й за деца и юноши до 18 години ни посреща Петя Тодорова. Българката предлага медико-психологична помощ на хора със специални нужди. В центъра на пълен пансион живеят 62 деца, а след настъпване на пълнолетие те постъпват в съседна сграда, която продължава грижите за тях до живот.

Всички нуждаещи се тук имат семейства. Родители и близки посещават децата ежедневно или през уикенди и ваканции. “Важно е да отбележим, че при нас няма изоставени деца. Всички идват от нормални семейства. Постъпват при нас на 2-3 годишна възраст. Родителите предпочитат да ги оставят тук, защото ние можем да положим много повече грижи за тях”, казва Петя Тодорова.

При нас детето има своя социален живот, родителите също. И когато родителите идват да видят своето дете те му идват на гости, защото това е къщата на тяхното дете”, посочва още тя.

За родителите центърът е нещо повече от втори дом. Той е семейство и възможност за нормален живот. Ателиета по музика, рисуване и изкуства, съчетани с разходки, кино и ваканции разнообразяват ежедневието на децата. 

Според индивидуалните възможности се предлагат и адаптирани учебни занятия.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари