Представиха визията за водно-рехабилитационния център на Скури

3
Центърът ще бъде на два етажа и ще има три басейна
Центърът ще бъде на два етажа и ще има три басейна Видео: Русе Медиа

Центърът ще бъде на два етажа и ще има три басейна

Фондация „Александър Русев“ прави още една крачка по пътя към сбъдването на голямата мечта и кауза - изграждането на водно-рехабилитационен център за деца и възрастни с увреждания в Русе. В петък, 12 април, от 10:00 часа ще бъде направена символична първа копка на терена зад Спортното училище, разказаха създателят на фондацията Илиян Русев-Скури, съпругата му Нели Русева и членът на УС на фондацията Биляна Калчева, цитирани от Русе Медиа.

Водно-рехабилитационният център ще се изгради върху общински имот, върху който бе учредено безвъзмездно безсрочно право на строеж в полза на фондация „Александър Русев“. Това е поредният жест, който Община Русе прави за каузата. Все още точната сума, която ще е нужна за изграждането на центъра не е ясна, тъй като до дни ще станат ясни параметрите на инвестиционния проект и количествено-стойностната сметка. Очаква се да са нужни 4-5 млн. лв., а до момента са събрани малко над 430 000 лв. Тепърва ще има още много благотворителни инициативи, а очакванията са да се включат и фирми, за които даренията за каузата ще донесат данъчни облекчения, каза Биляна Калчева.

Нели Русева представи визията за водно-рехабилитационния център, който ще бъде на два етажа. Ще има три басейна – най-големият с размери 12,5 на 25 метра и с трибуни за 190 души, който ще може да се ползва за събития, по-малък с размери 6 на 12 метра за водно-рехабилитационна терапия с лифт и велоергометър, и вана за бебета за най-малките. На втория етаж ще се направи мултисензорна стая, ще има кабинети на логопед, педагог и др.

В момента Илиян Русев-Скури се занимава само с 60 деца, тъй като ползва басейна на Спортното училище заедно с останалите спортни клубове и няма достатъчно часове. Общо 200 са децата, които имат нужда от водно-рехабилитационната терапия, но басейнът е само един, а желаещите са много. Идват не само от Русе, а и от други градове. Заниманията са безплатни за всички, защото така Скури сбъдва мечтата на покойния си син Александър – да помага на децата с увреждания. И така го прави вече 10 години, първо с деца с двигателни проблеми, а след това и с ментални затруднения. При всички има напредък и резултат, но е важно постоянството на родителите, защото подобрението не става отведнъж, казва Илиян Русев.

Сега фондация „Александър Русев“ е изправена пред една от най-трудните задачи – да набере голямата сума за строителството на центъра. „Българите сме 6 млн. Ако всеки даде по 1 лв., водно-рехабилитационният център ще е готов с оборудването. Това ще остане и след нас за града и за хората“, сподели Скури. Тепърва ще се търсят варианти и за кандидатстване по програми, но Скури е категоричен – с държавата или без, центърът ще стане и ще го има.

Дарения се приемат по следната банкова сметка:

Фондация „Александър Русев“

ТБ „Юробанк България“ АД

BIC: BPBIBGSF

IBAN:

BG 06 BPBI 7921 1045 5933 01 – BGN

BG 85 BPBI 7921 1445 5933 01 – EUR

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Пожелавам успех, но... Малко се говори за поддръжката и обслужването на този център. Дори и да се построи с 5-6 милиона лева (как и откъде ще дойдат, как ще се връщат?), после всеки месец ще са нужни 30-40-хиляди лева, за да работи. Предполагам, че трябва да има поне 10-ина различни служители - само за заплатите им ще са нужни над 20-хиляди. Ток, вода, отопление, препарати, медицинско лице, спасители, треньори, рехабилитатори, администриране и др. Ми то това си е една голяма фирма с много специфична дейност. И все пак - успех!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари