Във Франция увеличават майчинството

2
Миналата година страната отбеляза най-ниския брой раждания от Втората световна война
Миналата година страната отбеляза най-ниския брой раждания от Втората световна война Видео: NOVA

Миналата година страната отбеляза най-ниския брой раждания от Втората световна война

Френският президент Еманюел Макрон обеща родителският отпуск да се плаща по-добре, след като миналата година страната отбеляза най-ниския брой раждания от Втората световна война, предава NOVA. Това определено е удар върху традиционно силния демографски профил на Франция.

Новият „отпуск при раждане“, който ще замени сегашния родителски отпуск, ще позволи на родителите да останат с детето си през първите шест месеца. Той ще бъде компенсиран пропорционално на заплатата. Майчинството във Франция е едва 16 седмици за първо и второ дете – 6 седмици преди раждане и 10 седмици след това, което обаче не спира семействата да имат по две, три, дори четири деца. Родителският отпуск за отглеждане на дете може да бъде продължен до навършване на 3 години на детето, но родителят трябва да преустанови временно професионална дейност.

Франция е регистрирала 678 000 раждания през миналата година, което е спад от 7% спрямо 2022 г. и 20% по-малко от пика през 2020 г. Това накара правителството да предприеме незабавни мерки.

След удължаване на отпуска по бащинство наистина вярвам в създаването на нов отпуск за отглеждане на дете, който ще замени сегашния родителски отпуск. На първо място, той ще бъде по-добре платен и ще позволи и на двамата родители да бъдат с детето си шест месеца", заяви френският президент Еманюел Макрон.

В допълнение към основното майчинство от 16 седмици в момента френските родители могат да вземат допълнителен отпуск за една година с възможност за подновяване два пъти. Той обаче се заплаща около 400 евро на месец, което според френския президент е източник на безпокойство.

"И преди всичко този отпуск ще бъде по-кратък от сегашния родителски отпуск, който понякога може да достигне до три години и който държи много жени далеч от пазара на труда. Това създава голямо безпокойство и трудни ситуации, защото е изключително лошо платен", подчерта Макрон.

Досега Франция успяваше да избегне срив на раждаемостта, какъвто се наблюдава в други европейски страни като Германия, Испания и Италия. Демографите отдават това на щедрата френска система за здравеопазване и грижа за децата, както и на данъчните облекчения, особено при наличието на три или повече деца.

Франция ще бъде по-силна в този свят на катаклизми, ако сме по-обединени, ако се научим да споделяме ценности, обща култура, чувство на уважение – в класните стаи, по улиците, в обществения транспорт и в магазините", категоричене френският президент. И допълва: "Убеден съм, че имаме всички активи, от които се нуждаем, за да успеем. Убеден съм, че все още не сме приключили с нашата история за напредък и че нашите деца ще живеят по-добре в бъдеще, отколкото живеем днес“.

През 2021 г. Франция имаше най-високата раждаемост в Европейския съюз заедно с Чехия. Най-честите причини, които хората посочват да нямат повече деца, са притесненията относно икономическите, социалните и климатичните проблеми. Само 28% от анкетираните казват, че отглеждането на деца струва твърде скъпо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    В България
    Както е тръгнало може не само да го забранят ами то просто да изчезне като явление по тази географска ширина или район.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари