Как се справят родителите на деца с увреждания в Сърбия?

1
В Сърбия тези родители получават финансова подкрепа само от неправителствени организации /НПО/
В Сърбия тези родители получават финансова подкрепа само от неправителствени организации /НПО/ Видео: Дойче Веле

В Сърбия тези родители получават финансова подкрепа само от неправителствени организации /НПО/

В Сърбия на родителите на деца с увреждания им е изключително трудно. Те са оставени да се грижат сами за себе си. Получават финансова подкрепа само от неправителствени организации и частни инициативи. Още през 2016 г. в парламента е внесен законопроект, който цели да облекчи ежедневието на тези хора, но той все още не е приет.

Екип на „Дойче веле” разказва историята на Милана Шаренац, която почти не е оставяла сина си Роман в продължение на осем години. Поради лекарска грешка момчето не получава достатъчно кислород по време на раждането, предава NOVA. В резултат на това сега той живее с тежко мозъчно увреждане и церебрална парализа.

"Най-големият му проблем е, че не може да преглъща, а трябва да му се дават течности чрез тръбичка. Даваме му храна чрез спринцовки. Освен това той не говори, не може да ходи самостоятелно и носи пелени. Сам може да прави само някои неща", разказва Милана.

С подкрепата на майка си Роман вече може да пие малко вода и да седи. Успехите му са резултат от тежка работа за жената. Тя се грижи за осемгодишния си син на пълен работен ден. Подкрепят я единствено родителите ѝ. Роман редовно ходи на терапия в Нови Сад, на 300 км от дома си. Само това струва на семейството 2 000 евро на месец. Това са много пари в Сърбия, където средната заплата е около 800 евро. Тъй като държавата почти не ги подкрепя, Шаренац е трябвало да намери други начини да финансира нуждите си - чрез дарения.

Милана Шаренац и други майки и татковци в подобно положение се надяват, че така нареченият закон за грижещите се родители в Сърбия ще ги предпази от това да зависят единствено от благоволението на другите. Ако този закон бъде приет, лицата, полагащи грижи, ще имат право на малък основен доход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари