Ще те намеря ма, и ще те запаля!

0
Псувни по 20 пъти на час чуват диспечерките на Спешна помощ
Псувни по 20 пъти на час чуват диспечерките на Спешна помощ

Рекорден брой обаждания за последните години е имало на Нова година в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

На 31 декември са реагирали на 577 адреса, а на 26 декември - на 561. Дежурните екипи са били съответно 31 в новогодишната нощ и 35 - в следколедната.

От 1 469 позвънявания от 24 до 26 декември м.г. действително спешни са се оказали едва 642 случая - 43,7%, пишат от спешния център, предаде 168 часа.

На 31.12. броят на повикванията за препили бил повишен, но не повече от други години. Имало и повикване и от концерта на площада, но човекът беше стабилизиран и не се наложи хоспитализация. Два куриозни случая от последната седмица разказват от Спешна помощ.

Мъж на средна възраст настоявал за линейка, защото го убива обувката, докато ходи по улицата. Друг сигнализирал, че е разрязал крака си с флекс, което е много спешен случай, такова нараняване е опасно. "Отзовахме се веднага и се оказа, че човекът преди дни се е порязал, зашит е в болница и просто този ден е трябвало да отиде за смяна на превръзката, но не му се ходело. - А в това време истински животозастрашаващ случай чакал. Ежедневно имаме такива сигнали и това спъва неимоверно работата ни."

"Около празници позвъняванията се увеличават. В такива моменти в София остават възрастни хора, има повече хронично болни и други, които са просто зарязани на произвола на съдбата - разказа д-р Драгослава Балова, която е ръководила смяна от 100-120 души от екипи на спешната помощ до октомври 2016 г. - Увеличават се травмите, защото хората шофират след употреба на алкохол, има повече катастрофи, пияни, преяли."

В обикновени дни на площад "Сточна гара" регистрират по 150-300 и до 400 обаждания на смяна. Разбира се, не се реагира на всички, защото има психично болни, хронично болни, алкохолици. Някои пациенти са като абонирани и звънят постоянно.

В Центъра за спешна медицинска помощ имат доста познайници, които звънят непрекъснато.

"На стената виси един списък, за да знаеш кой откъде се обажда. Пишем си кой е луд, кой е агресивен, за да сме подготвени. Има 20-30 души само от София, които се обаждат по няколко пъти на всяка смяна - разказа д-р Драгослава Балова. - Ако влезете в диспечерската стая, ще чуете: "Ало, Йорданке, ти ли си?", "А, Катя, тази вечер няма да идваме." Приемащите повикванията познават постоянното присъствие по гласа. Казваме им "абонати". Когато някой от тях изчезне от ефира, знаем, че е починал. В повечето случаи това са над 70-80-годишни."

Списъкът с "абонатите" насочва лекарите към това кой е просто хронично болен и се нуждае от поддържащо лечение, а не спешна помощ, и кой е агресивен, налита на бой. Подобни случаи изобщо не са малко. Ако телефонът, от който се звъни, съвпада с номера на някого от списъка на опасните пациенти, медиците се свързват със съответното районно полицейско управление. Така екипът отива на адреса заедно с униформени, за да предотврати сблъсъка.

Разбира се, има моменти, когато не е възможно да се предположи какво ще последва, защото по нищо не личи, че обаждащите се ще проявят агресия.

Нападения над екипи

"Един път набиха шофьора. Беше през февруари 2015 г. Отиват лекар и сестра на адрес за 5-месечно бебе, което кашляло - разказа д-р Балова. - Познавахме случая, защото предишния ден бяхме дневна смяна и го бяхме преглеждали.

Затова на следващия ден се забавихме, защото знаехме, че нищо му няма. И докато лекарката преглеждала детето, навън се събрали роднините му и пребили шофьора на линейката. Човекът обаче не се отказа от работата. И сега продължава на същата позиция."

Друг случай на агресия бил при обаждане от 50-годишна епилептичка, която не си приемала лекарствата. Докторът й бил инжекция с диазепам, от която я заболяло.

Започнала да вика и му ритнала документите. Като се навел да си ги събере, в стаята влетели двамата синове на пациентката. Нахвърлили се върху лекаря, повалили го на земята и го пребили, макар че бил висок и едър човек.

Д-р Балова разказва, че агресия е имало и срещу екипа, притекъл се на помощ при смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет през 2014 г. Случаят нашумя, защото линейката закъсня с 55 минути. Жената снимала абитуриентски бал в кв. "Надежда", когато си тръгнала, й станало лошо. Строполила се. Казала: "Ох, лошо ми е!" Хората се обадили на 112, но нямало наличен екип. Пратили първия свободен, в който лекарката била педиатър.

“Влачили са я за косата. Викали са й: "Курво, хайде действай!”

"Било е страшно, а за нас случаят беше т.нар. заварен екзитус. Фотографката е била мъртва, когато е отишъл там екипът. Тогава министър Таня Андреева уволни шефа на центъра Георги Гелев", обяснява д-р Балова.

Според нея закъсненията на линейките обикновено са заради липса на достатъчно екипи. "Като няма кого да пратите, какво да правите? Цяло лято работим с по 8-10 екипа. Имало е моменти само с 5 за София. През зимата не е по-различно. Например с 13. Създаде се усещане за нетърпимост към нас. Мерят ни секундите. В столицата живеят 1,5 милиона души, още толкова са в София-област. Да се клонираме ли?", казва д-р Балова.

И когато агресивни пациенти стресират екипа, работата става още по-трудна.

"Когато диспечерът приема адреса, обикновено чува: "Ще те намеря, ма! Ще те запаля, ма!" Нямате си представа какво се говори, какви мръсотии и псувни бълват по телефона хората - обяснява д-р Балова. - Ако приемащите обажданията не бъдат напсувани по 15-20 пъти на час, не могат да разберат, че са на дежурство.

Някои пациенти кълнат. А като се надрусат, правят циркове.”

Проблеми на Спешна помощ често създават и приелите голямо количество алкохол. Особено след като закриха отрезвителя. Там задържаха пияниците срещу определено заплащане.

"Обикновено, като ни викнат, го преглеждаме. И ако няма интоксикиране, го оставяме на място. Не сме такси. В голям процент от случаите той тръгва малко след това, пада, чупи си нещо и пак ни викат. Така се пилее ресурс", твърди д-р Балова.

Другото, заради което се хабят време и сили на Спешна помощ, са психично болните. Много от тях се обаждат на пл. "Сточна гара" редовно. Те са нападателни и в списъка на стената са записани като проблемни пациенти. "Преди години психодиспансерът на ул. "Екзарх Йосиф" се сдоби със специални линейки с прегради, за да обезопасят екипите. Купиха ги по програма на ЕС. Но кой знае защо, те си стоят така, паркирани, а ние им караме пациентите с психични проблеми. Като има 15 екипа за спешна помощ на дежурство, да пилееш ресурс за пияници и психично болни, е светотатство", каза д-р Балова.

В рискова ситуация попаднал лекар при четиридесет и няколко годишен шизофреник и пияница от кв. "Люлин". Човекът бил стар познайник на Спешна помощ. Той никак не бил глупав и когато разбрал, че лекарите не идват при него, като го познаят по гласа, започнал да си го преправя. Един път, когато успял да ги излъже, заключил вратата зад гърба на доктора и забил мачете в бюрото.

"Добре, че колегата беше млад и як, та успял да се справи. Сложил пациента да си полегне, бил му една инжекция и се изнизал. Хората ни непрекъснато попадат в подобни ситуации", допълни д-р Балова.

Агресия обаче е била употребявана и към жени. На помощ на една от лекарките, попаднала на адрес при психично болна, се притекла медицинската сестра, която била бивша гребкиня и много силна.

Един от роднините на пациентката налетял да бие екипа, хванал докторката за косата, но сестрата веднага се обърнала и му зашлевила шамар. Толкова силен, че го запокитила в ъгъла. В това време лекарката успяла да се обади до Центъра за спешна медицинска помощ и поискала да пратят полиция, че ги бият. Тогава от "Сточна гара" повикали униформени служители от близкото районно, които се озовали много бързо на адреса и спасили жените. Хубавото е, че в центъра разполагат с джипиес информация за местоположението на всички линейки във всеки един момент.

Нито лекарите, нито шофьорите са въоръжени. Нямат право да носят дори спрейове за самозащита. А често влизат на опасни места. Отдавна се предлага да им сложат пагон - да бъдат сержанти, за да имат линейките статут на коли със специален режим. Един-единствен шофьор ходел на работа с електрошок, но не го е използвал. Той обаче вече се е пенсионирал. Останалите се биели с голи ръце, като се наложи.

Стресът не е само от вероятността да бият екипите. Водачите попадали и в други странни ситуации. Веднъж например карали 37-годишен мъж с инфаркт. Линейката дава сигнал на участниците в движението, но на светофар някой се забавил да й даде път. Шофьорът намалил скоростта, но този зад него не спрял и ударил медицинската кола. И заради катастрофата водачът бил наказан 3 месеца без бонуси.

Проблем за Спешна помощ са неосигурените. Въпреки че родителите не си плащат осигуровките, на болни деца не се отказва да се помогне. Но много често викали медиците за запушен нос на малките.

Редовно в картоните пишело диагноза: ринитис акута, фарингитис акута - хрема и болно гърло.

На един адрес за болно дете в малка уличка роднините заобиколили линейката и не пуснали екипа, докато не прегледал всички деца наоколо. Редовно им се случвало да мерят кръвното на по 4-5 души за всеки случай.

Извиненията много често били смешни: "Ти знаеш ли колко е часът, сега ли да го водя на лекар?", "Не сме оттук и не знаем къде да отидем", "На гости сме, нямаме личен лекар."

Освен че маловажни настинки отклоняват линейките, те често се забавят, защото в Спешна помощ се обаждат хронично болни пациенти. Колата отива на адреса, макар че в същия момент може да има наистина спешен случай - катастрофа или умиращ човек.

"Има хора, които имат по 500 фиша при нас. Данните от всяко посещение се пишат на хартия като едно време. Картоните не са дигитализирани", каза д-р Балова.

Понякога обаждащите се подават лъжовна информация, при което се изпраща екип, а някъде другаде може да има наистина спешен случай.

Когато джипиесите на телефон 112 работели, тези измислици се хващали. Но от година и половина няма пари да се плати лиценз за над 100 млн. лв. На едно дежурство позвънили в 3 часа, че виждат млада жена, която се е хвърлила от 6-ия етаж. "Извикахме полиция. Отидохме и нямаше такъв човек.

"След 10 минути казаха, че има стрелба в центъра на София до Руската църква. Пак отидохме с полицията, пак нямаше нищо. Как да преценим лъжат ли, като няма локация на обаждането?", пита д-р Балова.

Трудно било да се прецени дали има нужда от спешна помощ, когато се обаждат деца. Имало обаче случай, в който на телефона в 23 ч било детенце на 6 г. Казало, че лицето на баба му е зелено.

"Ти какво правиш?", пита го операторът. "Гледам телевизия." "А майка ти къде е?", продължават диспечерите. "На работа", казало детето. След 20 минути пратили полиция и пожарна да разбият вратата. Успели чрез МВР да издирят майката. Заварили бабата починала.

Друго хлапе - на 8 г., също се обадило в Спешна помощ. В началото диспечерката помислила, че щом е дете, не е сериозно. Но се оказало, че живее само с майка си, която е диабетичка и припаднала. Попитали го как се казва и след това винаги когато се обаждало, знаели, че случаят е спешен.

"В много от ситуациите усещаш, че правиш нещо реално", категорична е д-р Балова.

Бебе на 35 дни от Самоков с респираторен синдром е спасено въпреки снежния ад. Екип тръгнал спешно към София, но на язовирната стена се натъкнал на тежка катастрофа, Линейката не можела да премине. Лекарката сигнализирала в диспечерната централа и от София, веднага е тръгнала втора линейка, която е прихванала детето на проблемния участък и след това го е транспортирала до болница.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари