Как смъртта на дете направи телефон 112 достъпен за всички

0
Преди 50 години една трагедия мотивира родителите на загинало дете да се борят за по-добра спешна помощ в Германия. Така спешните номера 110 и 112 се централизират
Преди 50 години една трагедия мотивира родителите на загинало дете да се борят за по-добра спешна помощ в Германия. Така спешните номера 110 и 112 се централизират

Преди 50 години една трагедия мотивира родителите на загинало дете да се борят за по-добра спешна помощ в Германия. Така спешните номера 110 и 112 се централизират

Преди 50 години, Федерална република Германия решава да въведе единни номера за спешни повиквания: 110 за повикване на полиция и 112 за повикване на пожарна и линейка. Преди това не всички германски граждани са можели да използват единния номер за спешни повиквания: телефонният номер 110 бил достъпен за около 1000 от 3785 местни телефонни мрежи. Повечето граждани се налагало да търсят нужния им спешен номер в телефонните указатели, разказва Дойче Веле.

Различен спешен номер за различните места

Трицифреното число е било най-краткото технически възможно по онова време. И най-лесно за набиране и запомняне. Полицейският телефонен номер 110 е съществувал в Германия още от 1948 г., но не е бил централизиран.

От средата на 70-те години на миналия век в ГДР е било възможно да се обаждате на службите за спешна помощ на номера 110 и 112, както и на 115. В Западна Германия са били необходими още няколко години, за да може решението на правителството от 1973 г. да заработи в цялата страна.

Трагедията, която става двигател за централизирането

Според фондация "Бьорн Щайгер", която играе ключова роля в поддържането на единните номера, последната местна телефонна мрежа е била свързана през 1979 г. Уте и Зигфрид Щайгер основават фондация "Бьорн Щайгер” през 1969 г. след трагичен инцидент в семейството им. Техният 8-годишен син Бьорн загива при пътнотранспортно произшествие. Службите за спешна помощ пристигат на мястото на трагедията твърде късно - един час след произшествието. Детето умира по пътя към болницата от травматичен шок. След инцидента родителите на момчето осъзнали, че техният случай не е изключение и че на много хора се налага да чакат с часове за помощ.

Семейство Щайгер започва да се бори за подобряване на спешната помощ в Германия и за въвеждане на единни номера за спешна помощ в цялата страна. Те са предприели не една и две инициативи за подобряване на услугите за спешна помощ. В крайна сметка успяват да убедят всички в необходимостта от въвеждане на единни номера. Уте Щайгер, основател на фондация "Бьорн Щайгер", умира през 2022 г. на 88-годишна възраст. Съпругът ѝ Зигфрид Щайгер умира през същата година на 92-годишна възраст.

41 хиляди обаждания дневно

Германците не викат толкова често линейка, ако сравняваме с други европейски страни: в Германия има много болници - и то не само в градовете. Те се строят така, че да не са твърде отдалечени от никое населено място.

Въпреки това спешната помощ получава около 41 хил. повиквания само за един работен ден, а през почивните дни - с около 10 хил. по-малко. По официални данни през 2022 г. германските служби за спешна помощ са получили около 1,1 млн. повиквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари