Съсиреци: Пет причини, поради които могат да се появят

0
Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло
Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло

Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло

През последните дни има много притеснения относно кръвни съсиреци, особено след съобщения за хора, развиващи мозъчна венозна тромбоза - кръвен съсирек в мозъка - след получаване на ваксината Oxford / AstraZeneca. От AstraZeneca казаха, че понастоящем няма доказателства, че съсиреците са свързани с ваксината, а броят на хората с такова състояние след поставяне на ваксината не е по-голям от този, който би се случил в обичайна ситуация, пише Дневник.

Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло. Съсирването помага да се предотврати прекомерна загуба на кръв както вътре, така и извън тялото, когато кожата, вътрешните органи или съдовете ни са понесли някаква щета.

Макар че това може да е нормален и съществен процес, ако съсирекът се измести от мястото, където се е образувал, той може да стане опасен - особено ако попадне в орган или в артерия, която е твърде тясна, за да може да премине. Това обикновено е известно като емболия. Тя може да блокира артериалния кръвен поток, който е от съществено значение за жизненоважни органи, и може да доведе до белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове), исхемичен инсулт (съсирек в мозъка) или инфаркт. Те също могат да блокират вените - като дълбоката венозна тромбоза на краката - известна като тромб.

Много неща могат да увеличат шанса на човек да развие кръвен съсирек. Ето пет:

1. Затлъстяване

Хората със затлъстяване са повече от два пъти по-склонни да развият тромб (кръвен съсирек в крака) в сравнение с хора с нормално тегло. Това е така, защото затлъстяването причинява хронично възпаление и намалена фибринолиза (способност за разграждане на съсиреци).

Хроничното възпаление се случва и в резултат на по-ниск ониво на азотен оксид в организма. Азотният оксид е молекула, която защитава специализирания ендотел (лигавицата на кръвоносните съдове) и предотвратява залепването на клетките върху ендотелната повърхност. Дори в ранна възраст хората със затлъстяване имат значително по-ниски нива на азотен оксид. Именно това намалено количество азотен оксид при затлъстели хора увеличава увреждането на лигавицата на кръвоносните съдове и, от своя страна, увеличавайки риска от образуване на съсиреци.

2. Пушене

Пушенето увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци до три пъти.

Както при затлъстяването, тютюнопушенето намалява количеството на азотен оксид в организма и подпомага кръвта да се "слепва", образувайки съсиреци. Този процес се управлява отчасти от значително повишени нива на фибриноген, важен компонент в съсирването, присъстващ в кръвта на пушачите. Химикалите в цигарите също стимулират оформянето на тромбоцитите в кръвта. Заедно тези фактори правят кръвта по-плътна, това затруднява сърцето да я изпомпва из тялото, което от своя страна уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

3. Пътуване и застояване

Пътуването на дълги разстояния в самолет или обездвижването за дълъг период след тежка операция може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци под формата на дълбока венозна тромбоза (DVT) - кръвни съсиреци в краката. Типичната честота на DVT е един случай на 1000 души, но тя се увеличава до три пъти при полети, по-дълги от три часа.

Тъй като кръвта не се движи толкова много, клетките и протеините в кръвта се утаяват и образуват "бучки". Когато човек започне да се движи отново, тези съсиреци могат да поемат да се движат по тялото и да блокират кръвоносен съд, ако не са разбити. Повишеният индекс на телесна маса, възрастта и тютюнопушенето увеличават риска от развитие на ДВТ поради бездействие или при полети.

4. Травма и рак

При всеки четвърти човек, който е претърпял сериозна травма, която причинява увреждане на кръвоносните съдове - например ако са счупени големи кости - се образуват съсиреци. В такива случаи образуването на съсиреци е свързано както с нараняванията на самите кръвоносни съдове, така и с често продължителната почивка в леглото, наложена от лечението и възстановяването.

По същия начин хора с рак имат 5 до 7 пъти по-голяма вероятност да развият кръвни съсиреци. Това е така, защото някои видове рак произвеждат нарастващи количества коагулационни фактори, които стимулират съсирването. Ракът уврежда и здравите тъкани, което ги кара да се подуват и "запушват".

5. Противозачатъчни

Установено е, че жените, приемащи комбинирани орални контрацептивни хапчета, съдържащи изкуствен естроген и прогестерон, имат леко повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Други орални контрацептиви показват сходни нива на увеличение, с около 6-17 допълнителни инцидента на всеки 10 000 лекувани жени в зависимост от използваното лекарство, в сравнение с жените, които не приемат оралните контрацептиви.

Съставките в контрацептивите повишават нивата на няколко фактора на кръвосъсирването, циркулиращи в кръвта, което увеличава вероятността кръвта да образува съсиреци във вените.

COVID-19

Изследванията също така показват, че пациентите с COVID-19 имат значително повишени нива на молекула, която се образува при наличие на съсиреци. Това е така, защото COVID-19 атакува ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове, причинявайки увеличаване на съсиреците в тялото, което представлява съдово заболяване.

Проучване установи също така, че между 2-9% от пациентите с COVID-19 развиват белодробни емболи (кръвни съсиреци в белите дробове). А пациентите с COVID-19 са между три и шест пъти по-склонни да развият кръвни съсиреци във вените в сравнение с останалата част от населението. Други фактори - като постелен режим и възраст - могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци при COVID-19.

Но докато много фактори могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци, все още няма доказателства, които да предполагат връзка между ваксината AstraZeneca и кръвните съсиреци.

Авторът е професор и директор на Центъра по клинична анатомия на Университета на Ланкастър. Текстът е от изданието The Converstation, в което учени популяризират и обясняват теми, актуални за масовата аудитория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари