САЩ започват да поставят бустерна доза ваксина срещу Covid-19

0
Започват да поставят трета доза ваксина от третата седмица на септември
Започват да поставят трета доза ваксина от третата седмица на септември Снимка: Getty Images

Започват да поставят трета доза ваксина от третата седмица на септември

Висши здравни служители на САЩ обявиха в сряда, че страната е разработила план за започване на предлагането на бустерна доза ваксина срещу Covid-19 на всички американци от третата седмица на септември. Те се позоваха на доказателства, че защитата намалява не само срещу хоспитализация и смърт, но и срещу леки и умерени инфекции, тъй като силно заразният вариант на Делта продължава да се разпространява.

„Въз основа на последната ни оценка настоящата защита срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт може да намалее през следващите месеци, особено сред тези, които са изложени на по-висок риск или са били ваксинирани по време на по-ранните фази на разпространение на ваксинацията“, заявиха федерални здравни служители в съвместно изявление в сряда, цитирани от BG VOICE.

Декларацията е подписана от ръководителите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Националните здравни институти и Администрацията по храните и лекарствата.

Администрацията се подготвя да започне прилагането на бустерните дози от седмицата на 20 септември, като приеме, че FDA и CDC ще подпишат безопасността и ефективността на дозите до този момент.

Хората ще имат право на трета доза от препаратите на Moderna или Pfizer-BioNTech осем месеца след втората им доза.

Здравните власти вече предлагат допълнителна доза на хора с нарушена имунна система, които не са успели да изградят стабилен имунен отговор на първия кръг от ваксинации.

Поставянето на бустерните дози сред общото население вероятно ще отразява първоначалното разпространение на ваксината, като на първо място ще бъдат здравните работници, жителите на старческия дом и хората над 65 години.

„Също така бихме положили усилия да доставяме бустерни дози директно на обитателите на заведения за дългосрочни грижи по това време, като се има предвид разпределението на ваксините към тази популация в началото на разпространението на ваксината и продължаващият повишен риск, който Covid-19 представлява за тях“, пише в изявлението.

Планът все още не включва тези, които са получили ваксината на Johnson & Johnson, чието разпространение започна няколко месеца след ваксините Pfizer и Moderna. Здравните служители заявиха, че очакват, че и в тази група ще са необходими допълнителни дози, но се очакват повече данни за ефективността на Johnson & Johnson през следващите седмици.

Очаква се CDC да разкрие нови данни за необходимостта от бустерни дози в сряда следобед, а президентът Джо Байдън трябва да направи забележки по въпроса по -късно през деня.

Всеки план за прилагане на допълнителни ваксини в страни с високи доходи, като САЩ, беше посрещан със съпротива от Световната здравна организация. По-рано този месец генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че повече от 80 % от световните доставки на ваксини са отишли ​​в най-богатите страни, въпреки че те съставляват по-малко от половината от световното население.

„Не можем да приемем страни, които вече са използвали по -голямата част от световните доставки на ваксини, да използват още повече от тях, докато най-уязвимите хора в света остават незащитени“, каза Тедрос.

Д-р Аарон Рихтерман, експерт по инфекциозни болести в Университета на Пенсилвания, се съгласи, като каза, че най-важните ползи от ваксините срещу Covid-19 са за хора, които не са имали шанс да получат нито една ваксина. „Когато гледате страни с ниски доходи, това са 99 процента от хората“, каза Рихтерман. „Буквално са заложени милиони животи.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари