САЩ вече проверят профилите в социалните мрежи преди отпускане на виза

0
Новото правило е влязло в сила на 31 май
Новото правило е влязло в сила на 31 май Снимка: БТА

Администрацията на президента Доналд Тръмп започва да въвежда ново правило при кандидатстването за повечето видове визи - вписване на информация за профилите на кандидата в социални мрежи. То е влязло в сила в петък, 31 май, след като са били одобрен видът на новите формуляри.

Това е част от личните данни, които и сега се изискват от консулските служби, а за задаващата се промяна бе съобщено още през март 2018 г., когато бе съобщено, че ще бъдат засегнати почти 15 млн. души годишно. Тя произтича от президентска заповед от март 2017 г. за подготовка за въвеждане на "изключително подробни проверки" при издаването на визи и предоставяне на имигрантски статут и убежище.

Сега кандидатът, включително за визи за кратък престой, ще може да заяви, че не използва социални мрежи, но ако това не е вярно, "ще има сериозни имиграционни последици", казва представител на Държавния департамент пред телевизионния канал на вашингтонското издание The Hill, предава Дневник.

Hill TV посочва, че и в момента във формуляра има позиция за основните социални мрежи, но вече ще бъде добавена възможност да бъдат изброени всички подобни сайтове, които кандидатът използва.

"Това е много важна крачка към установяване на засилена проверка на чужденците, желаещи да влязат в САЩ. Както видяхме през последните години по цял свят социалните мрежи може да се окажат голям форум за терористични намерения и дейност. Това ще бъде важен инструмент за проверка за терористи, заплахи за обществената сигурност и други опасни дейности, за да не се допускат такива хора до американска територия и възползване от имигрантския статут."

Представителят на Държавния департамент допълва, че скоро от кандидатите за много от видовете визи ще се изисква и доста по-подробно да описват къде са пътували в чужбина.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари