Съдът отмени гаранцията от 20 000 лева на проф. Асена Стоименова

1
Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия
Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия Снимка: bTV

Софийският градски съд отмени гаранцията от 20 хил. лв. на шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която получи обвинение от прокуратурата заради медийните си изяви. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи bTV.

Гаранцията на проф. Стоименова беше определена от държавното обвинение, което откри престъпление в думите ѝ, че има логистични проблеми пред доставките на лекарства. Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия.

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва", коментира тя по повод обвинението.

От Българския фармацевтичен съюз декларираха, че магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерици, особено във времето на извънредно положение в страната. Фармацевтичният съюз дори е сезирал по казуса Европейския парламент и Агенцията на ЕС за основните права.

"Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии". Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод обвинението проф. Асена Стоименова.

"Прави впечатление, че прокуратурата се опитва да използва този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив – “буди неоснователна тревога” у гражданите", пише в позицията на АЕЖ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари