Прокуратурата разкри рецептата на суджука за Борисов

0
​Живко Мартинов отива на съд само за изнудване, в което е замесено името на премиера
​Живко Мартинов отива на съд само за изнудване, в което е замесено името на премиера Снимка: БГНЕС

Цели 9% консерванти, 60% телешки шол, 20% свински бут, 10% еленско месо и 1% подправки - това е рецептата на суджука, за който спецпрокуратурата обвинява бивш депутат от ГЕРБ.

Обвинителният акт срещу Живко Мартинов, който още е член на партията на Бойко Борисов, беше огласен от пресцентъра на държавното обвинение във вторник, след като беше внесен в съда. От първоначалните 6 обвинения е останало само едно, стана ясно от съобщението.

През лятото на 2017 г. прокуратурата повдигна 6 обвинения на Мартинов - за принуда, за закана с убийство, за опит да се осуети наказателно преследване, за това, че през 2015 г. със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-Балчик да извършат нередни действия по служба, както и че е принудил със заплахи директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството. Три обвинения получи и бившият шеф на МВР в Добрич Веселин Колев. Обвинени бяха и местната шефка на Агенцията по безопасност на храните Розалина Брайкова, както и бизнесменът Петър Малджиев за заплаха на свидетели. Тогава от прокуратурата твърдяха, че нито един деликатес не е стигнал до лидера на ГЕРБ. Още при избухването на скандала премиерът отрече да е получавал суджуци и филета, пише Вестник СЕГА.

Сега Мартинов отива на съд само за изнудване. Близо месец не стигна на прокуратурата да отговори на въпросите на "Сега" какво се случва с останалите обвинения, както и с другите обвиняеми. Според обвинителния акт бившият депутат е изнудвал добрички бизнесмен, за да се облагодетелства с 4 т суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма за общо 36 168 лв. 

През 2012-2013 г. Мартинов бил общински представител на ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града, разказват от прокуратурата. През януари 2012 г. той поискал от Антон Проданов да му приготви и достави безплатно 1 т суров суджук от различни видове месо, включително еленско. Изтъкнал общественото си положение и влияние, но и отправил заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на премиера Бойко Борисов и на други "високи хора" от ГЕРБ. Прокуратурата твърди още, че Мартинов заявил на Проданов, че ако поръчката не се изпълни, ще го съсипе, защото вече бил вкаран в списъка на хората с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може да го вкара и в ареста.

На заканите имало двама свидетели, а Проданов изобщо не поставил под съмнение думите на Мартинов. По това време срещу бизнесмена се водели две дела, едното от които за данъчни престъпления (на 17 февруари 2014 г. то приключва с условна присъда от 1 г.). Затова купил продуктите за суджука, приготвил го и го доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич.

ПОРЪЧКИ

Двадесет дни по-късно искането за нов тон суров суджук се повторило. На опита на Проданов да се противопостави Мартинов отговорил: "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба", цитира го прокуратурата. Същото искане Мартинов направил още два пъти, като през март 2012 г. към "поръчката" били добавени 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма. Според прокуратурата обвиняемият отново напомнил: "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник". През януари на 2013 г., след поредната поръчка "за премиера Борисов" Проданов бил предупреден:  "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото, ако не му хареса, си свършил".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари