Съборът в Рожен започна с едноминутно мълчание

0
Цецка Цачева откри съборът в Рожен, а концерти огласиха поляните му
Цецка Цачева откри съборът в Рожен, а концерти огласиха поляните му Снимка: БНР

С едноминутно мълчание в памет на жертвите в Ница бе открит тазгодишният събор на Рожен.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде символичното начало на Националния събор на народното творчество и животновъдство на връх Рожен със звън на чанове, информира Дарик.

С концерт, в който участваха Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян, Сборен гайдарски оркестър от „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и др. стартира културната част на мероприятието. От сцената прозвуча и песента-химн на Родопите „Бела съм, бела, юначе” в изпълнение на малката Мария Бечева и великата Валя Балканска.

Да преживея заедно с вас магията на събора в Рожен. Вълнувахме се от огромния трибагреник, който е изпълнил Роженските поляни. Хиляди хора се стекоха тук от цяла България и наши сънародници, които живеят извън границите. Поредният шок от атентата, преживян в Ница. Трябва да се противопоставим не само със солидарната политика, която водим, а с нашата заедност, така както сме тук днес. Какво е красивата планина, чистото небе и земя, ако ни няма нас, хората. Ако не сме тук да запазим корените и традициите на нашите праотци. Ако не предадем на нашите деца и внуци живеца на българщината, патриотизма и родолюбието, което ние носим, вплетено в шевиците, в багрите, в звуците на нашето народно творчество. Нека да пребъде Роженският събор така, както го има от години“, заяви Цачева от трибуната. Тя бе освирквана, докато се качваше на сцената и след като й беше дадена думата. Между официалните гости бяха още министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народни представители, зам.-министри, дипломати и др.

4 516 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс „Рожен“, от всички фолклорни области на България. На Роженските поляни тази година ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави тази година ще бъдат 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на страната, като и 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура. 
На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. 

Най-малкият участник на сцена тази година ще бъде Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.нар. „Чудо на Рожен”.
Над 5000 ще бъдат общо участниците на сцените, включително участниците в концертите по откриване на Събора, „Роженски звездоброй“ днес и „Родопска вечер“ утре. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Ще създадат празник и радост за гостите и ще продължат вековната традиция на Събора „Рожен“.

Роженските поляни тази година са украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м. Очакванията са през трите дни на събора да преминат около 300 хил. души.

На поляните има изградени 18 ресторанта с по 400 места, като обещанието на организаторите е да няма по-скъпо кюфте и бира от 2 лв. За сигурността ще се грижат около 130 частни гарда и над 200 униформени.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари