Русенци почетоха Апостола

3

Припомняме, че бе определено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18-и февруари

150-ата годишнина от обесването на Васил Левски бе отбелязана днес пред паметника на героя в Парка на възрожденците. Церемонията е съвместна инициатива на Община Русе и Областната администрация.

„Много герои са се жертвали за свободата ни, но Левски остава символ, защото той поставя една основна цел в умовете и сърцата на хората – тази за свобода и обединение на българите“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков.

Общинският духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев изпълни тържествени маршове, под чиито звуци се строиха почетният караул и Младежкият гвардейски отряд. Венци в знак на почит към Апостола бяха положени от кмета Пенчо Милков, от името на областния управител Анатоли Станев, Общински съвет - Русе, както и от представителите на политически партии и граждани.

14-годишната Михаела Борисова и 12-годишният Константин Борисов от Детска театрална работилничка към Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител Йоланда Димова изпълниха съответно „Обесването на Васил Левски“ и „Песен за Апостола“.

Заупокойна молитва в памет на героя и благодарствен молебен бяха отслужени от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викария на Русенския митрополит и свещеници от Русенската Света митрополия.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.

Припомняме, че след решение на Общинския съвет по култура към Община Русе, бе определено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18-и февруари, вместо на 19-и, както бе досега. Датата е потвърдена от историците, като на тази дата се провеждат церемонии и в други градове на България, включително и в родния на Апостола – Карлово

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    Encho
    Цървул до цървула, майно льо в селскостопанския унивилает.
  • 3
    5
    Пенчо
    Хаджипенчовци
  • 5
    4
    Бат Пеню
    На една от снимките стои изправен самотно един инидвид, когато всички граждани поднасят цветя на паметника на Апостола. Този силно почитащ делото на Левски е зам. ректор на РУ. Хвала теб, росолюбецо и патриоте, сигурно нямаш десетина лева да купиш хубав букет.
  • 1
    3
    Мдаааа. Май сте прависими
    Все едно чета трудовата жарактеристика на един прясно развел се и още по прясно оженил се селянин.
  • 8
    2
    Истината
    Апостола е предаден от Българи с манталитет,поведение,дела,дерзания и страсти като на днешните политици и бизнесмени в България,пръкнали се след 1990 година.Не че не ги е имало и преди,но по се криеха ,а сега хич не им пука.Гаранция предателите на Левски са биле подпомагани от крадци,престъпници.Обичайните обгрижвани от власта и полицията.Манталитета на предателя е много оприличен като манталитета на днешните държавни служители,полицаи,митничари,данъчни и общинари разни.Готови са на всичко за да запазят службицата и белият ЛяБ.И децата и жената да са добре.Другите еб......л..съм им майката,нали ,Аз съм добре? ;-)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари