Данаил Ковачев: Има хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му

1

Закъснялото изграждане на паметник на Апостола в Парка на възрожденците може да ни послужи за урок, заяви областният управител

Стотици жители и гости на Русе се преклониха пред паметта на Апостола на свободата. На 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски се проведе възпоменателна церемония в града, който според историка д-р Веселина Антонова е посещаван от Дякона около 10 пъти. Сведенията за това са получени от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе.

Инициативата бе организирана от Община Русе и Областната администрация. На събитието присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Трябва да признаем на днешния ден, че се срещат хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му – да пазят истинската свобода и независимост на родината и да подкрепят другите народи, които се борят за своята идентичност. Не бива да се подаваме на фалшиви аргументи, които ни убеждават, че част от патриотизма е преклонението пред неверни и измислени факти и съобразяването с чужди интереси“, каза Ковачев.

Той отправи апел към всички да помнят, че съвременният израз на родолюбието е да съхраним и предадем идеала за чиста и свят република, който е цел за всяка демокрацията. „Осъзнаваме ли уроците на историята и смисълът на саможертвата, готови ли сме да приемем заветите му не като копнеж, а като начин на мислене? Ако успеем, значи сме съумели да преодолеем опитите на някои уж обединители на нацията да ни разколебаят и разединят“, заяви областният управител.

Ковачев каза още, че в този паметен ден ние като русенци можем да се гордеем, че макар и закъснял паметникът на Апостола става част от нашия Парк на възрожденците. „Закъснялото изграждане на този паметник може да ни послужи и за урок как в бъдеще трябва да отдаваме почит на нашите първоапостоли на свободата“, допълни областният управител и отбеляза, че трябва да имаме куража да се запитаме до колко сега заветите на Дякона са мяра за любов към родината и продължават ли и днес те да ни бъдат морален ориентир.

Така се случи историческата съдба на Васил Иванов Кунчев, че днес не знаем къде е неговият гроб, но в цялата страна той послужи за вдъхновение на тези, които вървяха след него и в Русе той получи своето достойно място за поклонение до Пантеона на възрожденците, където са намерили своето място негови съратници, съмишленици и приятели“, сподели още Ковачев.

Подобно мероприятие се провежда за трети път в града след издигането на паметника на Левски през 2020 година в Парка на възрожденците. Началото на събитието даде началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, който прие почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом.

Веднага след това водещият на церемонията – актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, рецитира една от любимите на Дякона песни „Все за тебе мисля, мамо“, която според някои изследователи е негова авторска. 17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия изпълни „Обесването на Васил Левски“.

Припомняме, че през 2022 г. той бе сред победителите в конкурса „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом в Русе. Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия, а почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ бе строен пред Паметника.

Слово бе произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков, който заяви, че е трудно да се говори пред събрали се българи на днешната дата, стоейки в нозете на мъж, който е казал, че нямаме нужда от думи, а от дела. „Между отдаването на почит към него и възпитаването на децата ни в спомен за него има нещо и това е отговорността на настоящото – на нашето поколение, днес ние сме българите, ние сме общата сила, която трябва да се грижи за България, да продължи тя да се развива, да бъде горда, само ако всеки един от нас има в ума си едно малко тефтерче и носи отговорност за родината“, каза още Милков и призова да бъдем солидарно общество от отговорни българи.

Днешното събитие бе подготвено и реализирано от екипите на Областната и Общинската администрация. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево.

Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Васил Левски. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Председател на комитета беше Искрен Веселинов. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият.

Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен - Русе полковник Васил Петров, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    daskal
    Мерзост е, че всички вие дъвчете имената на Левски и Ботев по празниците! Всички с тях си правите гаргара пред паметниците! Едно и също дърдорите от години. Наизуст вече ви знам мантрите.
  • 10
    6
    Пеню
    А областния и кмета изпълняват ли волята на Апостола "Не кради"?
  • 8
    5
    Скрий се, дебил!
    Една дума не можеш даже да прочетеш! Сричаш, като първолак! Срам!
  • 0
    4
    Indianec v BG
    Но, ако "част от патриотизма е преклонението пред неверни и измислени факти и съобразяването с чужди интереси“ на едно Посолство, тогава може и тогава този патриотизъм е правилен, демократичен и евроатлантичен. Хау!
  • 5
    3
    И какво е решението дани ?
    Мисля, че един БГ Пи Ночет и градския стадион ще свършат работа а? И после, ех какъв живот ще настане, че само си викм даноооооо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари