Русенско село е без магазин, аптека и транспорт

0
Жителите на русенското село Широково са принудени да пътуват с километри до града, за да си купят най-елементарните неща
Жителите на русенското село Широково са принудени да пътуват с километри до града, за да си купят най-елементарните неща Видео: БНТ

Жителите на русенското село Широково са принудени да пътуват с километри до града, за да си купят най-елементарните неща – хранителни продукти, лекарства и свещи. От години магазинът е затворен, няма аптека, рядко минава и автобус.

По пустите улици срещаме само пет жени, които се връщат от покупки. Магазинът обаче се оказва на колела – бус, който минава веднъж седмично и предлага пакетирани стоки. За да си купят прясна храна обаче, местните хора пътуват 45 километри до града.

Райна Дончева обяснява, че тръгва за Русе със стотина лева и си купува месо, кайма и друго, каквото ѝ трябва. Никой търговец няма да отвори магазин в село с 60 души, защото потенциалните клиенти са малко и с ниски доходи, казва кметският наместник Радко Радков. Жена от Две могили идвала да продава хляб в специално пригодено помещение. То обаче работи 3 пъти седмично и то до обяд.

Хората от Широково имат и друга болка. Няма свещеник, който да отвори църквата им. Иконите и бронзовите светилници са обирани три пъти. Наказани няма.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари