Русенският музей обновява залите "Иваново" и "Червен"

1
Скъсява дистанцията с публиката
Скъсява дистанцията с публиката

Скъсява дистанцията с публиката

Нов прочит на разказа за Средновековието ще представят пред посетители две от залите на Историческия музей - "Иваново" и "Червен". Цялостното обновяване на двете експозиционни пространства ще бъде извършено по спечелен пред Министерството на културата проект за редизайн на стойност около 31 500 лева. Това съобщиха от културния институт в крайдунавския град.

Новата концепция включва както промяна в интериора, така и в структурата и организацията на музейното повествование.

Артефактите в сега съществуващата експозиция "Иваново - Червен" се вписват в темите въоръжение, монетосечене, керамика, строителство, каменни надписи, ювелирство.

Визуализирането на новите научни хипотези, изградени през последните няколко години в хода на теренните проучвания, е необходимо с оглед осъществяване на адекватна комуникация и в отговор на завишените очаквания на аудиторията по отношение на общуването с различните форми на местно наследство.

Новият дизайн на експозицията е конструиран въз основа на принципите на т. нар. "Нова музеология", в която посетителят излиза от ролята на пасивен реципиент и декодира заложените смисли и послания сам. За тази цел ще бъдат използвани дигитално съдържание и тактилни средства, които ще скъсят дистанцията между музейното пространство и публиката.

Ще бъде представен и макет на Средновековния град Червен, който в момента се изработва.

Редизайнът на експозицията ще разкрие по-пълно особеностите на скалните духовни обиталища в региона на долината на река Русенски Лом, спецификите на християнската стенопис, интерпретацията на открити артефакти. Публиката ще научи и за Средновековния Червен като един от големите градове в периода на Второто българско царство - как се осъществява неговата охрана, ролята му на важен търговски и производствен център, значението му като място на наследството.

От музея обясняват, че проектът е по повод на 800 години от основаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" край Иваново, известен като Ивановските скални църкви, и на 110 години от началото на археологическото проучване на Средновековния град Червен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари