Излезе от печат книгата „Средновековният Червен"

1
Археологически роман за един изчезнал град
Археологически роман за един изчезнал град

Излезе от печат книгата „Средновековният Червен. Археологически роман за един изчезнал град“ на Стоян Йорданов.

Това е последната книга на прочутия археолог, която в над 300 страници представя какво реално се знае за Червен във времето на Средновековието, съобразно това, което е проучено, съобщиха от пресцентъра на Историческия музей в Русе.

Стоян Йорданов бе един от най-дейните изследователи на Русе, Червен и скалните манастири в региона, докато работи в Русенския музей от 1975 г. до 2015 г. Книгата се спира на първите проучватели – чужденци и българи, които обръщат внимание на руините и чрез вниманието си към тях ги превръщат в старини, термин, с който в миналото е обозначавано културното наследство. Проследява се развитието на града, като се стъпва на изследваното на терен и съпоставянето с историческите извори и свидетелства за епохата. Изяснява се градоустройството, архитектурата, отбраната, но още по-значимо е описанието на всекидневния начин на живот на някогашните червенски граждани, както и религиозния живот на града и околностите.

Книгата, както посочва авторът, „не само предоставя знания, но и проправя емоционална пътека към несравнимото обаяние на многоликия Червен“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари