Русенски психолог: Расте броят на децата с аутизъм

2
Стресът при възрастните се отразява при децата
Стресът при възрастните се отразява при децата Видео: БНТ

Расте броят на децата с проява на симптоми на аутизъм.

Това показват наблюденията на русенския психолог Веселина Тончева. А с тях трябва да се работи много внимателно, защото последствията могат да бъдат сериозни. Затова и на празника си психолозите отново припомнят, че в България няма закон за психичното здраве, който да регламентира професията им, предава БНТ.

Все повече хора изпадат в депресия, в психични кризи и имат нужда от подкрепа. А стресът при възрастните се отразява при децата, казва психологът Веселина Тончева.

Веселина Тончева – психолог

„При най-малките – напоследък се появиха много деца с аутистични симптоми. Не могат да комуникират добре, поведението им е агресивно, имат проблеми с дисциплината.“

Според психолозите симптомите започват да се развиват още в най-ранна детска възраст. През последните години в Центъра за ранна интервенция, в който Веселина Тончева работи, се наблюдава увеличение на децата с психични страдания за сметка на тези с физиологични. Тя смята, че проблемът идва от липсата на комуникация.

Веселина Тончева – психолог

„Да им се обръща много внимание, да се говори с децата и много малко телевизия, компютри, и други такива медии да се употребяват в ранното детство. И винаги родителят трябва да е присъстващ.“

Психолозите препоръчват навреме да се търси квалифицирана помощ. Проблемът е, че няма законово регулиране на професията.

Веселина Тончева – психолог

„Много хора се възползват от това и обличат някакви фалшиви дейности в образа на психология и психотерапия. Това не е добре, защото когато един човек е в много тежка криза, има нужда от сигурност и дори тази сигурност да е законово обоснована.“

Другият проблем е, че консултациите с психолог не се финансират по Здравна каса, нито от Министерството, което спира и много хора да потърсят навреме подкрепа.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари