Русенка гласува за американски президент по пощата

2

Официалните избори за президент на Съединените американски щати е на 3 ноември, но предварителното гласуване по пощата отдавна започна и вече регистрира рекорди, отбелязват коментаторите отвъд океана.

Над 90 милиона души вече са подали бюлетините си по пощата, включително и хиляди българи.

Сред тях е 30-годишната русенка Елеонора Цанкова, която вчера за пръв път пусна своя глас на избори в Щатите.

Елеонора е иконимист. Завършила е ГИСН "Елиас Канети" в Русе, а след това икономика в Свищовската академия. Заминава за САЩ, за да се ожени за своята американска любов - американеца Адам, когото срещнала по време на лятна студенстка бригада в Щатите. Той е нейн връстник, също завършил икономика. Двамата са семейство вече седма година, имат 5-месечен син Мартин. Елеонора вече е със статут на американска гражданка и затова има право да гласува.

Ето какво сподели тя пред в. "Бряг":

"Аз гласувах! - това пише на стикер, който гордо носят на ревера си множество гласоподаватели, след като са подали своя вот по пощата или на място дни преди официалния ден за гласуване 3-ти ноември.

Ранното гласуване по пощата не е новост за гражданите на САЩ. Множество хора могат да го направят от адрес, различен от този на постоянното си местожителство или от редовния си адрес, като седмици преди това поръчват своята празна бюлетина, а след пристигането и попълването я изпращат по пощата или оставят в обозначената за това кутия в сградата на областната администрация.

Всичко това става безконтактно и в синхрон със щатските мерки против разпространението на Covid-19.

Аз също избрах да гласувам по пощата. Подадох си искането, дойде ми бюлетината и си я пуснах, беше много лесно. Гражданите на Айова можеха да подадат заявка за бюлетина най-късно до 5 часа следобед на 24 октомври.

Самото гласуване е различно за всеки щат.

Тук хората отдавна се готвят за изборите. Някои даже са сложили специални табелки с предизборни плакати за кого ще гласуват пред домовете си."

Безпрецедентно високото ниво на предварително гласуване отразява както големия интерес към надпреварата между президента републиканец Доналд Тръмп и съперника му демократ Джо Байдън, така и желанието на много от избирателите да избегнат рисковете от заразяване с коронавирус при струпването на голям брой хора в изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари