Румен Радев: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина

1
Не е справедливо България да получава повече средства от българите зад граница, отколкото са преките чуждестранни инвестиции, а те да нямат възможност да бъдат съпричастни към нашия обществено-политически живот
Не е справедливо България да получава повече средства от българите зад граница, отколкото са преките чуждестранни инвестиции, а те да нямат възможност да бъдат съпричастни към нашия обществено-политически живот

На 22 септември Президентът Румен Радев поздрави сънародниците ни в Ню Йорк за Деня на Независимостта на България.

Румен Радев припомни и друг съдбовен момент от историята ни – Съединението на страната ни, „подпечатано“ по бойните полета на Драгоман и Сливница с кръвта на масово завърналите се от чужбина българи.

"Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса „Кога ще се оправи България, за да се върнем?“, ще им кажа: „Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина“.

Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно те да са не само духовно част от родината, но и да са активни участници в обществено-политическите процеси в България."

На срещата с представители на българската общност в Ню Йорк президентът призова сънародниците ни да подкрепят идеята ми за законови и конституционни промени, даващи възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС и в развити демокрации като Швейцария, Канада и САЩ, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

"Не е справедливо България да получава повече средства от българите зад граница, отколкото са преките чуждестранни инвестиции, а те да нямат възможност да бъдат съпричастни към нашия обществено-политически живот", заяви Румен Радев.

"За българското общество е от изключително значение в какви условия се осъществява „строежът“ на съвременна България. За да отидем там, където искаме да бъдем, трябва да имаме много по-голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции, които работят в интерес на гражданите и най-вече активно гражданско общество, овластено за по-голямо участие и контрол в управлението на страната. България има нужда от хора непримирими. Непримирими към лошо качество, към компромиси във върховенството на закона, към всички явления, които ни отдалечават от демократичните процеси.", каза още президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари