Румен Радев: Националният капитал на България са младите ни таланти

0
Тези младежи обаче напускат страната в търсене на много по-добри условия
Тези младежи обаче напускат страната в търсене на много по-добри условия

Националният капитал и гордост на България са младите ни таланти, които се състезават за първите три места с Русия, Китай и САЩ в международните ученически олимпиади по математика, химия, физика, лингвистика и информационни технологии.

Тези младежи обаче напускат страната в търсене на много по-добри условия. Затова трябва да работим за развитието на образователна и научна инфраструктура, разпределена равномерно в света.

Този призив отправи Румен Радев в изказването си на форум на високо равнище, организиран от ЮНЕСКО и посветен на темата за бъдещето на образованието.

Събитието се състоя в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Във форума направиха изказвания също генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза, премиерът на Норвегия Ерна Солберг.

"България работи активно за създаването на Югоизточния европейски международен институт за устойчиви технологии, който да задържи младите хора в родината. Ако науката и качественото образование продължат да бъдат развивани само в тесни географски граници, никога няма да постигнем равенство и устойчиво развитие. Образованието означава прогрес, мир и устойчиво развитие, затова проблемите на съвременното образование и визията за развитието му трябва да бъдат на приоритетно място в дневния ред на политическите лидери.", каза още президентът Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари