Румъния е засякла руските ракети, преминали през въздушното пространство на Молдова

2
Румънските военновъздушни сили са засекли тази сутрин три руски ракети
Румънските военновъздушни сили са засекли тази сутрин три руски ракети Снимка: Facebook/военновъздушни сили на Румъния

Румънските военновъздушни сили са засекли тази сутрин три руски ракети

Радарите на румънските военновъздушни сили са засекли тази сутрин трите руски ракети, които прекосиха въздушното пространство на Република Молдова, заяви днес министерството на отбраната, като уточни, че те не са представлявали никаква опасност за Румъния, съобщава телевизия Диджи 24, предава БТА.

Радарите на военновъздушните сили са проследили полета на ракетите в продължение на един час и са установили, че те са били изстреляни от западната част на Кримския полуостров, се посочва в съобщение на министерството.

"Структурите на Главния щаб на военновъздушните сили, изпълняващи постоянна бойна служба за наблюдение на румънското въздушно пространство, засякоха в понеделник, 10 октомври, между 8:05 и 9:09 ч. три въздушни цели, които преминаваха във въздушното пространство над северозападния черноморски басейн към въздушното пространство на Украйна (областите Одеса и Виница). Въздушните цели прелетяха и над въздушното пространство на Република Молдова. Анализът на траекториите и параметрите на полета показа, че въздушните цели най-вероятно са били крилати ракети, изстреляни от морски или сухопътни платформи в западната част на Кримския полуостров", посочи министерството.

В съобщението се отбелязва още, че "въпросните въздушни цели не представляваха опасност за територията на Румъния или за сигурността на въздушния трафик на Румъния и НАТО". Радарите на румънските военновъздушни сили са част от националната система за командване и контрол на Румъния и НАТО и предоставят информация и ранно предупреждение на военните и политически ръководители в Румъния и Алианса, се казва още в съобщението.

"Ръководството на министерството на националната отбрана осъжда по най-категоричен начин агресивната война на Руската федерация срещу Украйна, като изразява пълна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на съседната държава. Днешните брутални действия, насочени срещу гъсто населени цивилни райони, сериозно нарушават всички норми на международното хуманитарно право, включително Устава на ООН", се казва още в документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    джо бидон е дементен
    България трябва да обяви война на агресора сащ и да изгони сащническия посланик!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари