Реджеп Ердоган: САЩ не знаят с кого си имат работа

0
Турският президент отправи остри критики към Съединените щати
Турският президент отправи остри критики към Съединените щати Снимка: Getty Images

Турският президент отправи остри критики към Съединените щати

Турският президент Реджеп Ердоган отправи остри критики към Съединените щати, които заплашват своите натовски съюзници с налагането на санкции заради покупката на руски ракети и подкрепата към Азербайджан в сраженията с Армения.

„Някои американци са се обадили на брат ми Илхам Алиев и са му казали, че ако Турция застане на страната на Азербайджан, ще има санкции срещу Турция”, заяви Ердоган в неделя. Коментарът му бе направен на фона на продължаващите сблъсъци на Азербайджан срещу арменските окупатори в Нагорни Карабах. Вашингтон заплаши Анкара със санкции и заради покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400.

САЩ не знаят с кого си имат работа”, посочи турският президент. Той призова САЩ да наложат санкции, каквито и да са те. Ердоган каза това по време на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Малатия.

САЩ искат да върнем руските ракетни системи С-400, но ние не сме племе, а суверенна държава”, заяви президентът.

Връзките между съюзниците в НАТО Турция и САЩ бяха силно обтегнати миналата година заради придобиването от Анкара на модерната руска система за противовъздушна отбрана С-400, което накара Вашингтон да премахне Турция от своята програма за стелт изтребители Ф-35. САЩ твърдят, че системата може да се използва от Русия за тайно получаване на класифицирани подробности за самолетите Ф-35 и е несъвместима със системите на НАТО. По отношение на конфликта в Нагорни Карабах, Анкара не крие силната си подкрепа към Баку, базирана на принципа „една нация, две държави”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари