Реджеп Ердоган: Турция започва нов етап в отношенията си със САЩ

0
Турският президент се срещна днес във Вилнюс с американския си колега
Турският президент се срещна днес във Вилнюс с американския си колега Снимка: Фейсбук

Турският президент се срещна днес във Вилнюс с американския си колега

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес във Вилнюс с американския президент Джо Байдън и обяви началото на нов етап в отношенията на Турция със САЩ, предава турската телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Ердоган и Байдън разговаряха в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в литовската столица.

Искам да Ви благодаря и за поздравленията по повод преизбирането ми (за президент). Смятам, че е дошло време за консултации на ниво държавни глави в рамките на стратегически механизъм. Разглеждам тези разговори днес в рамките на срещата на върха на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха един вид подготовка. Сега започваме нов етап, каза Ердоган.

Байдън също така благодари на президента Ердоган за положените дипломатически усилия във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, посочва ТРТ-Хабер.

В срещата на Ердоган с Байдън участваха също министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, министърът на националната отбрана Яшар Гюлер, ръководителят на Националната разузнавателна организация МИТ Ибрахим Калън, ръководителят на Дирекцията по комуникации на президентството Фахреттин Алтун, главният съветник на президента Акиф Чагатай Кълъч.

Разговорите между Ердоган и Байдън са били насрочени още преди срещата на върха и се смятат за много важен етап от нормализирането на отношенията между двете страни както в светлината на двустранните различия, така и на противоречията около НАТО, включително във връзка с кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса. Преди разговорите бе обявено, че сред основните теми на обсъждане между президентите се очаква да бъде продажбата на самолети Ф-16 на Турция, която все още не е одобрена от Конгреса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бай Чеп
    Бай Резак за малко да го мишобиросат преди изборите и сега станал много сговорчив, на всичко се съгласява в последно време!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари