"Разрушително земетресение" във Вранча вдигна на крак пожарникарите

1
В Русе пристигнаха екипи от различни краища на страната, които по обед отпътуваха за Букурещ, като част от учението
В Русе пристигнаха екипи от различни краища на страната, които по обед отпътуваха за Букурещ, като част от учението Видео: Русе Медиа

Учение за разрушително земетресение в Румъния вдигна тази нощ на крак българските пожарникари.

В Русе пристигнаха екипи от различни краища на страната, които по обед отпътуваха за Букурещ да помагат да румънските си колеги. Заедно с тях в учението участват спасители от Унгария и Чехия по механизма за гражданска защита в Европейския съюз.

В учението се включват спасителни екипи от София, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Габрово. 40 души с осем специализирани автомобила за реакция и помощ при бедствия се събраха в Русе, откъдето бяха изпратени към Румъния от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Николай Николов и директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов, предава Русе Медиа.

Ситуацията в учението е следната – вчера във Вранча е станало силно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер. В резултат на това особено в Букурещ са разрушени стотици сгради, загинали са повече от 400 човека, хиляди са затрупани, неизвестен брой все още не са установени – загинали, пострадали, издирват се. По механизма за Гражданска защита в ЕС в нашия национален център се получи искане от Румъния с молба за съдействие. Какво направихме ние – оценихме цялата обстановка и видяхме, че и в нашата държава – Свищов, Никопол, има също разрушени сгради, поради което усилията бяха насочени натам. И тази нощ, получавайки допълнителна информация за изключително тежката ситуация в Румъния, мобилизирахме нашите екипи –хора, които предварително са готвени за подобен вид мисии. Играем го реално – хората, които в момента са тук, никой не знаеше вчера, че днес ще се наложи да ходят в Румъния“, обясни гл.комисар Николов.

Пожарникарите са тръгнали в 3 часа през нощта за Русе, за да пристигнат навреме. Те са оборудвани със специализирана техника, която да помага за издирване на затрупани хора – видеоуреди, аудиоуреди, отчитащи пулса на сърце, топлинни индикатори. „Всеки автомобил има различно оборудване, специализирано за конкретен вид дейности. Има за издирване с определени уреди, има разкъртване на конструкции, за спасяване по алпийски способ, оборудването е много разнообразно“, обясни ръководителят на българския екип гл.инспектор Радослав Стефанов от РД ПБЗН-Габрово.

Пожарникарите си носят от България абсолютно всичко необходимо – храна, вода, спални чували и палатки, тъй като правят лагер на място, а не отиват в хотел. Те не трябва да са в тежест на приемащата страна, а да помагат, обясни още гл.комисар Николов

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари