Предупреждението, събудило русенци, не е изпратено от нито една институция в страната

12
Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предупредени по телефоните си за земетресение секунди преди да го усетят
Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предупредени по телефоните си за земетресение секунди преди да го усетят

Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предупредени по телефоните си за земетресение секунди преди да го усетят

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 6:50 ч. в Румъния. Трусът беше усетен в редица населени места в Североизточна България, включително и в Русе. Жителите на крайдунавския град обаче за първи път бяха предупредени по телефоните си за земетресението секунди преди да го усетят.

Много русенци споделят, че са били събудени от различен сигнал на телефона си рано сутринта, преди да усетят труса.

"Тази сутрин бях изненадан от телефона, който малко преди самото земетресение ми даде СМС, че ще има след малко земетресение. Беше 7 без 10, значи около 30 сек. преди това ми звънна телефона. За първи път и бях приятно изненадан", каза пред БНТ Светлозар Петров.

"Честно казано доста се изненадах. Приложението на самия телефон ми изписа съобщение да си обуя обувките, да проверя газта, защото има земетресение - 5 цяло и нещо, пишеше, по Рихтер", разказа Павлина Иванова.

"Внучката ми веднага дойде с приложение на телефона и ми каза: Бабо, земетресение ще има или има. Но не сме го усетили. На 4-ия етаж съм".

Оказва се, че предупреждението не се изпраща от нито една институция в страната, а чрез операционната система на някои от мобилните телефони. IT специалистът Мартин Панайотов обяснява, че много потребители са дали съгласието си да бъде локализирано местонахождението им и след като системата засече земетресение в района, изпраща сигнал.

"Това е част от технологичните гиганти да помогнат на потребителите за тяхната безопасност, като една добавена стойност, защото те така или иначе имат тази информация на разположение и могат много лесно да създадат такъв тип услуги и да помогнат на хората", обясни Мартин Панайотов – IT специалист.

Все още няма технология, която да предвижда земетресенията, но все пак хората вече могат да получават предупреждение макар и секунди преди труса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    До Климбо
    Ние сме на А1 и получихме предупреждение. Не зависи от оператора, а от вида апарат. Ние две със Самсунг и всички звънях ме едновременно.
  • 12
    8
    Петър
    Получих съобщението секунди преди земетресението(не съм ги броил).Изпратено бе от Google play services.Би трябвало всеки смартфон с включена локация включени известия на услугите на Google и съответните настройки в тях да може да ги получи.Това няма нищо общо с мобилните оператори.
  • 5
    7
    Ммм
    Няма работещи институции, няма и какво да очакваме. Скапана държава
  • 3
    6
    КЛИМБО
    А¹ пак спят! Нищо не сме получили! Цялото семейство сме на умрелия А¹ . Да ми свърши договора и сбогом!
  • 13
    5
    Истината
    Предупреждението е изпратено в мига на земетресението. Докато сеизмичните вълни достигнат до Русе, е необходимо време. Колко? Зависи от дълбочината на труса, силата му, структурата на земята....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари