Раждането е възможно и без яйцеклетка

0
Откритието преобръща всички наши многовековни представи
Откритието преобръща всички наши многовековни представи

Успешно проведени експерименти показаха, че науката може да постигне раждане на деца без участието на яйцеклетка, предаде Би Би Си, цитиран от Труд.

Според изследвания, публикувани в сп. “Нейчър комюникейшънс”, учени са успели да стигнат до раждане на здрави мишлета, като “убедили” сперматозоидите, че оплождат нормална яйцеклетка. Създали го от миша яйцеклетка, но не чрез оплождане, а с помощта на химическа обработка. След това инжектира и в псевдоембриона сперматозоиди. Вероятността за успешна забременяване при мишките с този метод се оказала 25%.

“За първи път успяхме да докажем, че спермата при съединяване с други, несвързани с яйцеклетката клетки, може да създаде здраво потомство”, заявява д-р Тони Пери, част от проекта. “Откритието преобръща всички наши многовековни представи”, допълва той.

Родилите се мишлета били здрави, имали нормална продължителност на живота и нормално потомство. “В бъдеще можем да постигнем това и при хората – например двама мъже могат да са биологични родители на дете, макар че все още е твърде рано да спекулираме”, коментира д-р Пери.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари