52-годишна варненка роди здраво бебе след ин витро с донорска яйцеклетка

1
Жената има голямо дете, но е решила да даде живот и на още едно
Жената има голямо дете, но е решила да даде живот и на още едно

Жената има голямо дете, но е решила да даде живот и на още едно

52-годишна жена от Варна роди здраво бебе след ин витро процедура с донорска яйцеклетка, извършена в Центъра за асистирана репродукция в морския град, съобщи БНТ. Жената има голямо дете, но е решила на този етап от живота си да даде живот на още едно.

"Дамата има предходна бременност и раждане, но е взела решение за ново забременяване на 52-годишна възраст. В случая тя е без придружаващи заболявания и беше включена в нашата донорска програма. Забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност, която протече абсолютно без усложнения", обясни акушер-гинекологът д-р Симона Анжел.

За част от обществото късното раждане е неразбираемо и дори шокиращо събитие. Неписаните норми кога е една жена трябва да стане майка са едни, но реалността, оказва се, е съвсем друга.

"Вече го възприемаме като нещо нормално. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска програма, така че вече не е толкова рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди това. Зависи дали има придружаващи заболявания, но смятам, че възрастта около 50-52 г. би била една разумна горна граница за бременност", коментира гинеколожката.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрекъснато се увеличават. "Голяма част от пациентите са с неизяснен инфертилитет. Тоест увеличава се все повече тази група пациенти, при които правят се базови изследвания, няма конкретна диагноза, но повече от година няма забременяване спонтанно", допълни д-р Анжел.

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност голяма част от бездетните двойки стават родители. За жените, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, но искат да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този вид донорство все още не е популярно у нас.

"Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича стандартно с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се контролират с необходимите изследвания. Няма някаква голяма болка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който жената да усеща, но то е като при менструален цикъл, нищо страшно", обясни Валентина Иванова, председател на Фондация "Искам бебе" - Варна.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ???
    То хубаво, ама това дете ще е добре и да се отгледа. Докато завърши 12 клас мама ще е минала 70-те и от 7-8 години ще е пенсионер. А докато детето е малко си иска и голямо тичане. Какво бъдеще му осигурява. Вярно е, че децата са всичко, но не може ли да се мисли по-отрано.
  • 6
    1
    А бе...
    Изкукала работа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари