Разбива ли сърцето синдромът на разбитото сърце?

0
Симптомите на синдрома на разбитото сърце са много близки до тези на сърдечния удар
Симптомите на синдрома на разбитото сърце са много близки до тези на сърдечния удар

Жертвите на Синдрома на разбитото сърце не се възстановяват от само себе си, без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни. Това установиха шотландски учени след подробно изследване

В изследването вземат участие 52-ма души от двата пола. Обект на изследователския интерес е дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто психично състояние. Известно е, че т.нар. „синдром на разбитото сърце“ е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи е възможно да предизвиква и по-сериозни последици за здравето, пише Обекти.

Получените резултати дават на учените основание да признаят Синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.Като по-чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза - болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя се придвижва понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот. И ако преди се смяташе, че тези усещания са по-скоро „самовнушения“, то днес са обект на лекарско внимание, защото това състояние далеч не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на изследователите сочи, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на четири месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т.е. трайно увреждане на сърдечния мускул.

Симптомите на синдрома на разбитото сърце са много близки до тези на сърдечния удар и може да включват ангина пекторис (болки в гърдите), недостиг на въздух, ниско кръвно налягане и временна сърдечна недостатъчност. Въпреки това сърдечният удар често е вследствие на кръвни съсиреци или запушени артерии, но това не са симптоми на пациенти със синдрома на разбитото сърце. Често синдромът на разбитото сърце минава сравнително бързо и рядко води до фатални или постоянни сърдечни щети. Но за това е нужно да си помогнете и самите вие. Помислете дали си струва да разбиете живота си за човек, който не желае да бъде с вас?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари