Учените разбраха защо противоположностите се привличат

0
В проучване от 2009 г. на Европейското общество на човешката генетика е установено, че различията в генетичния състав всъщност влияят върху избора на нашия партньор
В проучване от 2009 г. на Европейското общество на човешката генетика е установено, че различията в генетичния състав всъщност влияят върху избора на нашия партньор

Всички сме запознати с термина „противоположностите се привличат“

На практика е основен сюжет в повечето романтични книги и филми; хора, които нямат почти нищо общо, се влюбват и живеят щастливо до края на дните си, пише Mila.bg

Но макар в Холивуд това да е норма, колко е вярно това за нас?

Всеки има списък на това, което търси в партньорите, много от които доста подобни на нас. Но когато намерите някой, който не отговаря точно на тези критерии, това ги прави още по-секси. Сериозно, науката дори потвърждава това.

В проучване от 2009 г. на Европейското общество на човешката генетика е установено, че различията в генетичния състав всъщност влияят върху избора на нашия партньор.

Изследването предполага, че хората, които имат "различни основни комплекси за хистосъвместимост (клъстер от гени, който играе важна роля в имунната функция), са по-склонни да се избират един друг като приятели, отколкото тези, чиито хистосъвместимост е подобна".

Проучването приписва това на начина, по който биологията е сигурна, че имаме здравословно възпроизвеждане.

Професор Мария да Грача Бикалхо, който е един от основните изследователи, казва: „Макар да е изкушаващо да се мисли, че хората избират партньорите поради приликите си, нашето изследване ясно показа, че именно разликите са тези, които правят едно възпроизвеждане успешно“.

Това всъщност означава, че сме устроени да мислим, че наличието на различни генетични черти ще ни помогне да имаме здрави деца.

Още по-интересното е, че проучване от 2013 г., проведено от Колумбийския университет, доказва, че да имаш твърде много общи неща с партньора си, всъщност е пагубно за отношенията ти.

Така че, въпреки че е споделяте обща позиция по много въпроси, наличието на различни интереси не трябва да бъде нещо, което да съсипе отношенията ви.

Анкетата измерва това, като разглежда колко прилики споделя една двойка по отношение на своите убеждения, личностни черти и цели на връзката. Тя установи, че двойките с най-силни връзки всъщност са тези, които попадат някъде по средата на спектъра.

Да имаш разнообразие във връзката не е лошо нещо. Всъщност тези различия създават точно нужното пространство, за да балансирате вашия любовен живот.

Според д-р Бони Уейл „ние се нуждаем от напрежението, което идва от това противоположно привличане, за да дадем на връзката ни живец“. Тя подчертава, че кавгите между вас и партньора ви ще доведат до най-добрия секс.

Така че, независимо дали вие и вашият важен друг сте сходни или полярни противоположности, просто не забравяйте, че е възможно химията да се поддържа жива. Просто може да се наложи да станете малко креативни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари