Проверяват всички компютри на държавата за опасност от хакерски атаки

0
Спешният одит е част от мерките, които държавата предприема след безпрецедентното разпространяване на данните на 5 млн. души, които са били обработвани от данъчните
Спешният одит е част от мерките, които държавата предприема след безпрецедентното разпространяване на данните на 5 млн. души, които са били обработвани от данъчните

Всички компютри на държавата на одит за теч заради източените данни от НАП.

Всички информационни системи на държавата се проверяват за опасност от хакерски атаки на данни заради изтеклите данни от НАП. Спешният одит е част от мерките, които държавата предприема след безпрецедентното разпространяване на данните на 5 млн. души, които са били обработвани от данъчните, пише Монитор.

В понеделник вечерта анонимен хакер изпрати криптиран мейл до определени български медии, в който се съдържа архивирана информация от системите на НАП. Заради атаката премиерът свика заседание на Съвета по сигурност на Министерския съвет, а парламентът поиска да бъдат изслушани още същия ден финансовият министър Владислав Горанов и МВР шефът Младен Маринов.

"Около 3% от базата на НАП е била засегната от хакерската атака, при която бяха източени и впоследствие разпространени през руски мейл сървъри данъчноосигурителни данни за около 5 млн. български и чужди физически и юридически лица", обяви Горанов на брифинг след спешната среща при министър-председателя Бойко Борисов. След заседанието финансовият министър и МВР шефът потвърдиха, че изтеклите данни са автентични. 

"Информацията съвпада с информация, налична на сървъра на НАП, което показва, че е пробита системата с нерегламентиран достъп до нея", посочи Маринов, който по-рано сутринта дори обвърза атаката и разпространяването на данните от нея през руски сървъри с решението на правителството за покупката на американските изтребители Ф-16.

След заседанието Маринов посочи, че са предприети мерки по минимизиране на щетите, като съобщи, че по разпореждане на Борисов се извършва преглед на информационните системи и на останалите държавни институции, за да се види дали няма уязвимости и при тях. Сред одитираните са и всички системи на НАП, посочи по-късно пред депутатите Горанов.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари