Лидерът на БОЕЦ е заплашен от наказателно преследване

0
Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев и още двама са заплашени от наказателно преследване, защото твърдят, че в града не тестват за коронавирус
Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев и още двама са заплашени от наказателно преследване, защото твърдят, че в града не тестват за коронавирус

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев и още двама са заплашени от наказателно преследване, защото твърдят, че в града не тестват за коронавирус

Хиперактивната видинска прокуратура отново се прояви. Сега преследва видинчани, които са се опитали да предупредят, че в града не се тества за коронавирус, след като пламна цяло отделение и се наложи да бъде затворено.  Председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев пак попадна под ударите ѝ, след като публикува видео в социалните мрежи, в което с Петър Миланов твърдят, че във Видин не се тестват за коронавирус медици и контактни лица. Държавното обвинение в града обаче смята, че тези твърдения не отговарят на истината и всяват паника в обществото, заради което Георгиев е привлечен към наказателна отговорност, пише вестник Сега.

Въпросният клип с текст към него е публикуван на 20 април в профила на лидера на БОЕЦ във "Фейсбук". "Във Видин има 15 доказано заразени медици (лекари, сестри санитари, лаборанти) и 10 заразени граждани и пациенти. Видин беше след София по брой на заразени и брой на  медици с covid -19. Едно отделение е затворено, в две други са открити заразени лекари и персонал, има риск от затваряне на цялата болница", пише Георгиев.

От районната прокуратура във Видин обаче считат, че това е заблуждаваща информация.

"В хода на разследването е установено, че противно на твърдяното, от 20.04.2020 г. е започнало тестуване за коронавирус на всички медицински лица в МБАЛ „Св.Петка“ - град Видин, която информация е била подробно разяснена на обвиняемия. Въпреки това, Г.Г. е изнесъл заблуждаващи твърдения в електронна медия", пише в съобщение на прокуратурата по случая. А твърденията на Петър Миланов са за периода преди 20 април, когато баща му е бил вече от седмица в болницата.

"Сега" потърси за коментар Петър Миланов. Той разказа, че неговият 88-годишен баща е бил приет във Видинската болница след инсулт. Няколко дни по-късно обаче той се заразява с COVID-19, което било доказано с тест.

"Пуснахме клип, в който алармираме, че отказват да тестват. Вече са заразени 15-20 лекари, медицински сестри и санитари", обясни Миланов. Един от заразените е 77-годишен невролог, който е приет в последствие за болнично лечение.

Мъжът е категоричен, че нито той, нито неговата сестра, нито пък 86-годишната му майка са били тествани за коронавирус, въпреки че са контактни лица.

"7 дни се опитвахме да ги накараме да ни тестват, но отказаха, защото сме нямали симптоми. Ние си наложихме доброволно карантина, защото сме отговорни граждани. Сега сме изолирани тримата", коментира още Миланов.

Двамата с неговата сестра са извикани утре - четвъртък,  в полицията, за да дадат показания по делото срещу лидера на БОЕЦ Георги Георгиев. Петър Миланов обаче се опасява, че в утрешния ден ще му бъде съобщено, че вместо свидетел вече е обвиняем за всяване на паника.

ДЕЛО ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Преди седмица пловдивската прокуратура все пак прекрати досъдебното производство, което образува в средата на март срещу двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На 17 март двамата медици в открито писмо предупредиха, че болница "Св. Мина" няма готовност да приема болни от коронавирус. Лекарите се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина. Това провокира държавното обвинение да образува досъдебно производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари